szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Arról beszélgettek, hogy a nemzet fogalma csak akkor teljes, ha "Isten alatt" helyezkedik el.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a Karmelita kolostorban fogadta Patrick J. Deneen amerikai politológus professzort, akinek A liberalizmus kudarca című kötetét a napokban mutatják be Budapesten - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

©

A Guardianban megjelent cikk szerint Deneen könyvében az Egyesült Államok helyzete alapján arra jut, hogy végnapjait éli a liberalizmus, elbukott. A politológus a liberalizmust a fasizmushoz és a kommunizmushoz hasonló ideológiaként definiálja, és szerinte az egyenlőtlenségekért, az elmagányosodásért, a politika szélsőséges polarizálódásáért, a környezetrombolásért is ez az ideológia felelős, amelytől meg kell szabadulni. A katolikus Deneen szerint a liberalizmus individualizmusa helyett a helyi közösségeket kell megerősíteni, ahol az igazi, tradicionális kultúra még jelen van, és így vissza lehetne jutni egy erkölcsös útra.

Deneen a Guardian cikke szerint amellett is érvel, hogy a politikai döntéseknek nem a közösségből kell erednie, hanem egy külső forrásból, nevezetesen Istentől. A politológus szerint ráadásul a katolikus közösségeknek jobban igaza van másoknál, ezáltal elutasítja a demokráciát is. Deneen könyve Amerikában nagy sikert aratott konzervatív körökben.

Havasi Bertalan azt közölte, hogy Deneen az Orbánnal való beszélgetésen elismeréssel szólt a magyarországi családpolitikai intézkedésekről, mondván szeritnt

a jövő - a sok helyen még ma is uralkodó liberalizmus helyett - a nemzeti és családi értékeken alapuló helyi közösségeké.

Orbánnal egyetértettek abban, hogy az államnak mindenütt feladata ezen közösségek megerősítése. Deneen arról is beszélt Orbánnal, hogy

szerinte a nemzet fogalma akkor teljes, ha "Isten alatt" helyezkedik el, mert így alázattal és önkritikával tudja ellensúlyozni az emberi intézmények hiányosságait, és méltóvá válik a nemzeti konzervativizmus név használatára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Momentumos politikust igazolt a DK

Momentumos politikust igazolt a DK

42 százalékkal kisebb eséllyel áll meg a szíve annak, aki rendesen alszik

42 százalékkal kisebb eséllyel áll meg a szíve annak, aki rendesen alszik

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban

Új tervet mutatott be Novák Katalin: Az idősek bármikor mehetnének boltba, a fiatalabbakat nem engednék be a védett idősávban