szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 57 éves kardiológus neve hetek óta esélyesként forgott, a Fidesz elnöksége információink szerint a keddi ülésén mellette döntött. Ő maga viszont még nem tud erről semmit, mert nem keresték meg a felkéréssel.

Nem tévedtünk kedden reggel, amikor a Fidesz győri szervezete által frissen kiposztolt fényképen beszédesnek találtuk, hogy a helyi fideszesekkel körbevett Kósa Lajos alelnökhöz legeslegközelebb az a Dézsi Csaba András volt látható, akit már hetekkel korábban a kormánypártok egyik lehetséges győri polgármesterjelöltjeként emlegettek, szombaton pedig gyakorlatilag tényként írt a jelöléséről a Magyar Hang.

A hvg.hu-nak csütörtökön ugyanis magas beosztású fideszes források is megerősítették, hogy a párt elnöksége az 57 éves kardiológust javasolja majd a szexbotrányba belebukott, múlt héten lemondott politikus utódául.

©

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban osztályvezető főorvosként dolgozó, mellette a Széchenyi István Egyetemen oktató politikus a Fidesz győri „nagy öregjei” közé tartozik: 1994 óta a a párt önkormányzati képviselője. 2006 előtt meghatározó tagja volt a helyi Fidesznek, két évig volt a párt helyi elnöke is, de Borkai Zsolt érkezése -nagyrészt a vele való konfliktusok nyomán - kiszorult korábbi erős pozíciójából, és ciklusok óta érdemi befolyás nélkül, mezei képviselőként ül a képviselő-testületben. Korábban több pártbeli forrásunk is emiatt nevezte valószínűtlennek, hogy ő lehet az elnökség választottja olyan, jóval fajsúlyosabb helyi politikusokat megelőzve, mint a megyei közgyűlés elnöke (Németh Zoltán), a Fidesz helyi országgyűlési képviselője, választókerületi elnöke (Simon Róbert Balázs), vagy Győr alpolgármestere (Fekete Dávid).

De nemcsak mások nevezték a jelölését valószínűtlennek, hanem ő maga is ezt mondta, amikor két hete először felhívtuk, sőt, szombaton, a Magyar Hang cikke után is azzal érvelt, hogy ha az elnökségnek esetleg tervei lennének vele, akkor feltehetően szerepet kapott volna a párt helyi vezetésében, ahová azonban egyáltalán nem hívták meg.

Csütörtök délben Dézsi Csaba Andrásnak még mindig nem volt informciója az elnökség szándékáról, a pártvezetés keddi döntéséről lapunktól értesült. A kérdésre, hogy vállalja-e a jelöltséget, a politikus azt mondta, megtisztelő, de ahhoz vagy igent vagy nemet mondjon, érkeznie kellene egy felkérésnek, ám őt állítása szerint még senki nem kereste meg ilyennel.

A jelölés joga formálisan egyébként a győri Fidesz szervezeté, de a folyamat addig hivatalosan el sem indulhat, ameddig a helyi választási bizottság nem írta ki az új polgármester-választást a városban.  

Az ellenzék előválasztással szeretné kiválasztani a közös polgármester-jelöltjét, amelynek részleteiről jövő héten folytatják a tárgyalásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mutasd, milyen pózban alszol - megmondom, ki vagy!

Mutasd, milyen pózban alszol - megmondom, ki vagy!

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

Az Egyesült Államokban már 200 ezren haltak meg a járványban

Az Egyesült Államokban már 200 ezren haltak meg a járványban