szerző:
hvg.hu

Egyeztettek a köznevelési államtitkárral, aki ígéretet tett arra, hogy átírják a törvénymódosítás szövegét.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Palkovics László innovációs miniszter egy olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely szerint április 1-ig minden alternatív iskolának fennmaradási engedélyt kell kérnie az oktatásért felelős minisztertől, aki saját belátása szerint, a törvényben nem tisztázott szempontok alapján döntheti el, hogy az adott iskola a következő tanévben is kinyithat-e.

A Waldorf-hálózat akkor közleményt adott ki, amely arról szólt, hogy a törvény szerint semmi sem garantálja, hogy a most működő – az állam által eddig elismert – oktatási modelljük egyáltalán beleférhet-e a szűkített törvényi keretbe, bár később az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy szerintük nem szűnnek meg a Waldorf-iskolák, épp ellenkezőleg, még nagyobb mozgásteret is kapnak.

A Magyar Waldorf Szövetség újabb közleményében kedden azt jelentette be, hogy egyeztettek a törvénymódosításról az Alapítványi és Magániskolák Egyesületével Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral, a találkozón pedig

minden fél részére megnyugtató megállapodások születtek.

A közlemény szerint abban maradtak a felek, hogy az eredeti törvényjavaslatban szereplő, "nevelési-oktatási tartalom" erejéig való eltérési lehetőség keretei kibővülnek a jelenlegi köznevelési törvényben meglévő, az alternatív intézményekre vonatkozó passzusok tartalmával, ez pedig a Waldorf Szövetség szerint a továbbiakban is garanciát jelent arra, hogy az alternatív pedagógiát folytató intézmények az abban felsorolt területeken eltérhessenek az általános szabályoktól.

Azt írták, az új megfogalmazás más egyéni eltérésekre is lehetőséget adhat, Maruzsa pedig azt mondta, hogy

a szabályozási szándékuk nem szűkítő, hanem deregulációs jellegű volt, a javasolt tartalmi bővítés pedig a tárca egyedi engedélyezési lehetőségeit szélesíti, így kezdeményezni fogják a szöveg pontosítását.

A közlemény szerint bár az intézmények működési engedélyezési eljárása a kormányhivataloktól a minisztérium hatáskörébe kerül,

a működő iskoláknak és óvodáknak azonban mégsem kell új engedélykérelmet beadniuk, csak egy rövid dokumentum elkészítésére lesz szükség, amelyben az intézmények nyilatkoznak, hogy a korábbi működési engedélye szerint folytatja a tevékenységét.

A nyilatkozat alapján biztosított lesz az azonos feltételek szerinti, jogfolytonos működésük. Maruzsa a közlemény szerint azzal érvelt, hogy valamilyen igazgatási lépésre szükség van amiatt, hogy a minisztérium veszi át a feladatot, de nem céljuk a jól működő intézmények felesleges dokumentáltatása, a tárca a szükséges ellenőrzéseket végre tudja hajtani.

Hozzátették, bár az alternatív kerettantervek jogi státusza megváltozik, mert nem lesz miniszteri engedélyezésük, a gyakorlatban továbbra is fennmaradnak, az új intézmények részére pedig a jogtulajdonos fogja engedélyezni azok használatát. A Waldorf- és más kerettantervek által biztosított kivételek (végzettségek stb.) az induló iskolák és óvodák számára a működő intézmények eddigi gyakorlata szerint lesznek biztosítva.

Mivel ennek törvényi garanciája nem lesz, ezért az a megállapodás született, hogy a Magyar Waldorf Szövetség minden induló intézmény engedélyeztetési folyamatát nyomon fogja kísérni, és szükség esetén részt vesz az esetleges vitás kérdések megoldásában.

A közlemény kitér arra is, hogy a fellebbezési jog megvonása is szóba került, amely egy általános tendencia a közigazgatásban. Az új intézményeknél emiatt a minisztérium azt kéri, hogy a lehető legkorábban adják be a kérelmet, hogy esetleges probléma esetén legyen idő egy módosított kérelem beadására, amely lehetővé teszi az indulást, ezzel párhuzamosan pedig szükség esetén lenne idő a vitás kérdések bírósági rendezésére is.

Hozzáteszik: a minisztérium egyértelműen kinyilvánította, hogy nem célja sem a meglévő, sem az új alternatív intézmények ellehetetlenítése, ezért a módosításokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogja előterjeszteni az parlamentnek, a végszavazás időpontja a javaslatról pedig várhatóan december közepe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Kult

Itt az új Palkovics-terv: bezárhatnak az alternatív iskolák

Ha elfogadja a parlament az innovációs miniszter törvénymódosítását, szeptemberben minden további nélkül bezárhatnak az alternatív iskolák. A javaslat alapból megszüntetné az alternatív tantervek alapján tartott oktatást Magyarországon, és helyette csak egyéni engedélyek alapján volna mód eltérni az előírásoktól.

Lopott, teljesen egyedi tuningolt Range Rover akadt fenn Nagylakon

Lopott, teljesen egyedi tuningolt Range Rover akadt fenn Nagylakon

Ránézésre meg sem mondaná, miből készült a Reebok új sportcipője

Ránézésre meg sem mondaná, miből készült a Reebok új sportcipője

Ferenc pápa: Ostobaság, hogy Mária "társmegváltó" lenne

Ferenc pápa: Ostobaság, hogy Mária "társmegváltó" lenne

Áderhez fordul az orvosi kamara az új tb-törvény miatt

Áderhez fordul az orvosi kamara az új tb-törvény miatt

A Samsung máris eladott 1 milliót a csillagászati árú telefonjából

A Samsung máris eladott 1 milliót a csillagászati árú telefonjából

TGM: Néhány szó a magyar parlamentről

TGM: Néhány szó a magyar parlamentről