szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az itt élő üzletemberek révén próbálja meggyőzni őket. Internetes csoportokban és elegáns éttermekben egyaránt kampányoltak. Erről ír a csütörtöki HVG.

A főpolgármester-választáson aratott ellenzéki győzelem egyik magyarázatát a Magyarországon élő, szavazati joggal rendelkező külföldiek voksaiban vélték megtalálni egyes fideszesek. A budapesti kínai közösség tagjai közül azonban többen is arról számoltak be a HVG-nek, hogy körükben épp a kormánypártok oldaláról érzékeltek komoly erőfeszítéseket a kampányban, hogy támogatókat nyerjenek meg Tarlós Istvánnak és a Fidesz–KDNP helyi képviselőjelöltjeinek.

A fővárosban élő kínaiakat célzó kampány legerőteljesebben a VIII., a X. és a XVI. kerületben volt érzékelhető – ami érthető, hisz ott élnek a legtöbben közülük –, de az V. kerületben is osztogattak kínai nyelven írt, a kormánypárti jelöltek támogatására buzdító leveleket.

Míg korábban megfigyelhető volt, hogy a zártabb közösségben élő kínaiakat nem nagyon érdekli a helyi politika, ez már koránt sincs így. Forrásaink szerint a magyarországi tartózkodást nem rövid távú kalandnak tekintő kínaiak a magyar belpolitikai történéseket illetően egyre tudatosabbak és tájékozottabbak. Ugyanakkor vannak köztük, akik – már csak az otthonról hozott tapasztalataik okán is – nem igazán veszik jó néven, ha nyílt politikai propagandával akarják egyik vagy másik politikai csoportosulás mellé állítani őket.

Többek beszámolói szerint az egyik fontos kampányeszköz volt – az ígérgetéseken túl – a menekültekkel riogatás. Amellyel egyébként – bármily paradoxnak tűnhet – az itt élő kínaiak egyik élő, bár indokolatlan félelmére tapintottak rá.

Többen azért is választották Magyarországot és benne Budapestet, mert a többi európai fővároshoz, nagyvároshoz képest itt jóval kevesebb menekült van, és ebből arra következtetnek, hogy a közbiztonság is jobb – fogalmazott a kerületben élő egyik kínai forrásunk.

Részletek a csütörtöki HVG-ben és a hvg360-on:

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

Harry herceg Meghan Markle nélkül tért vissza Londonba a nagyapja temetésére

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Legyőzhetjük a vírust, de utána hosszú romeltakarítás jön

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta

Kézzel fogható zene: újra divatban a kazetta