szerző:
Tóth Richárd

Szerda éjjel 11-kor kezdődött annak a törvényjavaslatnak a vitája, amellyel "néma szavazógépekké" degradálnák az ellenzéki képviselőket. Az ellenzék szerint ez a javaslat megmutatja, mit gondol a Fidesz a demokráciáról.

Az elfogadott napirend értelmében 9 órakor kezdődött volna a parlament csütörtöki ülésnapja, de délelőtt 11-kor még mindig a szerda éjjel kezdődött vita tartott. Az Országgyűlés működését, a képviselők jogállását és a házszabályt érintő, kormánypártok által kezdeményezett módosítást vitatta meg a Ház, klasszikus obstrukció ez.

Kitiltás és éves fizetésmegvonás is járhat a rendbontó képviselőknek

A közintézményekbe is nehezebb lesz bejutniuk a politikusoknak akkor, ha a Fidesz-kétharmad elfogadja az Országgyűlés működését szabályozó törvénymódosítót.

Az éjjeli vitában a fideszes Mátrai Márta azt mondta, hogy a változtatások nem jelentik a képviselői jogok korlátozását, csupán keretbe kívánja foglalni a rájuk vonatkozó magatartási normák korlátait, amire nem lenne szükség, ha minden törvényhozó értő módon használná jogosítványait, az ellenzék azonban szerinte gyakran trágársággal, akadályozással és fenyegetéssel lépi át a képviselők parlamenti beszédjogát, ami félelmet, felháborodást vált ki az állampolgárokból.

Mindenáron végigvisszük ezt a törvényt – mondta.

A vita kora reggeli részében az ellenzék egyebek mellett bírálta, hogy a házelnök szerintük önkényesen, szubjektív módon dönthet a fegyelmi ügyekben. A fideszes válaszadó erre azt hangsúlyozta, rendbontásnak nincs helye a parlamentben, a szankcióknak visszatartó erejűeknek kell lenniük.

A legbotrányosabb parlamenti ülés tavaly decemberben zajlott, itt megnézheti:

A képviselők most még azért vitázhatnak, mert a szabályok szerint egy általános vitát a levezető elnök akkor zárhat le, ha az indítványhoz több felszólaló nincs, illetve a lezárását a napirend tartalmazza. Az nincs korlátozva, hogy egy képviselő hányszor szólhat hozzá, a csütörtöki napirendben pedig nincsenek szavazások, a normál ügymenet szerint aznap is vitáznának. A házszabály alapján, ha egy adott indítvány tárgyalása során valamennyi képviselőcsoportnak, az elsőként szólásra jelentkezett független képviselőnek, valamint – a nemzetiségeket érintő napirendi pont esetében – a nemzetiségi képviselőnek vagy szószólónak lehetősége volt álláspontja kifejtésére, az indítvány előterjesztője vagy legalább öt képviselő írásban javasolhatja a vita lezárását. A jelek szerint ez sem történt meg. Az Országgyűlés e kérdésben vita nélkül határoz.

Csak néhány felszólaló az éjjelről és a délelőttről:

  • a Jobbik képviselője, Szilágyi György arról beszélt, az ellenzéket megpróbálják kizárni a népképviseletből;
  • Demeter Márta (LMP) azt mondta, azzal, hogy szigorítanának egyet a képviselők közintézményekben való belépésén, szinte el is veszik ezt a jogot tőlük;
  • Bősz Anett (Liberálisok, független képviselő) szerint bosszúhadjáratot hirdetnek ellenük ezzel a gumiszabályokkal teli törvénnyel;
  • Korózs Lajos (MSZP) szerint innentől vége az értelmes vita korszakának;
  • Molnár Gyula (MSZP) például viccet is mesélt felszólalásában, illetve elmondta, hogy ez a törvényjavaslat jelzi, mennyit jelent a Fidesznek a demokrácia;
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP) az éjjeli vita során párhuzamot vont a Horthy-rendszer és a jelenlegi rendszer között;
  • a DK-s Varju László szerint rövid pórázon akarja tartani őket a Fidesz, a kormánypárt célja pedig az, hogy ellenzék nélkül működtessék a parlamentet.

Kormánypárti hozzászólásokból ki lehet hámozni, a Fidesz miért terjesztette be a módosítókat. Szatmáry Kristóf szerint ugyanis voltak olyan pillanatok a parlamentben, amikor

egy igényesebb sarki kocsma színvonalát sem ütötte meg a parlamenti vita színvonala.

Ezen változtatnának ezekkel a szabályokkal. Hozzátette, szerinte kulturáltan a jövőben is lehet tiltakozni, példaként említette, amikor a Fidesz, még ellenzékben, rendre kivonult a Gyurcsány-kormány alatt. A fideszes Czunyiné Bertalan Judit elmondta, a törvény többek között Hadházy Ákos táblás akciója miatt készült. A független képviselő az akciója után azt közölte lapunkkal, nem tervez több ilyen megmozdulást.

A mostani obstrukció kapcsán megkérdeztük Tordai Bencét (Párbeszéd), mi a cél ezzel. A politikus azt mondta, hiába teszi a Fidesz éjszakára a javaslat vitáját, nem hagyják, hogy

ilyen egyszerűen túllépjenek a társadalmi ellenőrzés és a képviselői jogok csorbításán.

Tordai azt is elmondta a hvg.hu-nak, hogy nem beszélték meg előre az ellenzéki pártok, hogy így tiltakoznak, ez ott, a parlamenti patkóban alakult így.

Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes a Mércének azt mondta, kifejezetten az obstrukció volt az ellenzéki képviselők célja a vita elhúzásával. Azért ezt a formát választották, mert míg a rabszolgatörvénynél az emberek mindennapi életét befolyásoló döntés született, ezért ott látványos akcióra volt szükség, most a képviselői jogkörök csorbításáról van szó, ez pedig ezt a formát kívánta meg, emellett bőven volt annyi mondanivalójuk, hogy tartson ennyi ideig a vita.

Kunhalmi a hvg.hu-nak ehhez hozzátette, az elsődleges céljuk az volt az ellenzéki politikusoknak, hogy az éjszaka során folyamatos legyen a vita, azt nem tudta megmondani, meddig tarthat.

Úgy néz ki, a reggel érkezők is kedvet kaptak ehhez.

A most is futó élő közvetítésben az látszik, hogy az ellenzéki képviselők folyamatosan váltják egymást a teremben, így mindig van olyan, aki szót kér, és folytatja az obstrukciót.

Úgy tudjuk, a mostani törvényjavaslat zárószavazására, két hét múlva megpróbál valamilyen figyelemfelkető akciót kitalálni az ellenzék, de erről egyelőre döntés nincs, folynak az egyeztetések.

A Kormányinfón Gulyás Gergely az obstruáló ellenzékről és akciójáról azt mondta, személyesen nem vett részt a vitán, de feltélezi, hogy „24 órán keresztül sok újat nem lehet mondani”. A törvényjavaslat szerinte nem drákói, vannak ennél szigorúbb európai szabályok is, de „ami egy munkahelyen nem engedhető meg, az a Parlamentben sem”.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után, nagyjából délben a jobbikos Z. Kárpát Dániel felszólalásában azt mondta:

ezt a napot is végig fogja kísérni ez a vita.

Délután kettő előtt nem sokkal azonban véget ért a vita. A KDNP-s Vejkey Imre utolsó felszólalóként azt mondta, a mögöttük álló nagyjából 15 óra is jelzi, miért kell a szigorítás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG360 hvg360

Videó: Reagált Hadházy a parlamenti szigorra, közben őt is táblával zavartuk meg

Az önkormányzati választás után tartanak a politikai nyomástól a Fideszben, ezért próbálják tovább nehezíteni az ellenzéki képviselők életét a Parlamentben. Ezt mondta Hadházy Ákos a tervezett házszabály-módosításról, amit már Lex Hadházyként emlegetnek. A beszélgetést egyik kollégánk "zavarta meg", mikor egy a képviselőtől vett idézetet tartott be elé a felvétel közben.

Évi félmillió autót gyárt majd Németország szívében a Tesla

Évi félmillió autót gyárt majd Németország szívében a Tesla

Elmeorvosi vizsgálat vár a tanárát megkéselő diákra

Elmeorvosi vizsgálat vár a tanárát megkéselő diákra

Megszereztük a listát, hova reptették a "nem kormánygépekkel" Orbánt, Pintért, Szijjártót

Megszereztük a listát, hova reptették a "nem kormánygépekkel" Orbánt, Pintért, Szijjártót

Fontos megállapítást tettek a kutatók a vízben szülésről

Fontos megállapítást tettek a kutatók a vízben szülésről

„Három kolbászfesztivál keresett meg minket a Szintis Laci után” – Ricsárdgír-interjú és lemezpremier

„Három kolbászfesztivál keresett meg minket a Szintis Laci után” – Ricsárdgír-interjú és lemezpremier

Kigyulladt egy műanyag-feldolgozó Jászberényben

Kigyulladt egy műanyag-feldolgozó Jászberényben