szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kérünk a Black Fridayből - skandálták a Kossuth tér felé. A fiatal tüntetők világszerte próbálnak nyomást gyakorolni a kormányokra, hogy tegyenek többet a klímavédelemért.

Több ezer diák tüntetett Budapesten a klímaváltozás ellen. A Fridays for Future mozgalom mára hirdette meg a IV. Globális klímasztrájkot. A diákok délben találkoztak a Batthyány téren, onnan vonultak át a Kossuth térre.

Út közben azt skandálták, hogy "nem kérünk a Black Fridayből", követelték, hogy az emberek fogyasszanak kevesebbet.

©

14 város csatalkozott a sztrájkhoz Budapesten kívül - jelentette be a szónok a Kossuth téren felállított színpadon. Külföldiekre is gondoltak: egy lány fordította a beszédeket angolra. A rendezvényen makkot osztogattak a diákoknak, azt kérve, hogy majd ültessék el azt.

©

Az első szónok Pribéli Levente, a Fridays For Future aktivistája volt, aki a mostani generáció óriási felelősségéről beszélt.

Egyre rémisztőbb ütemben romboljuk a környezetet és éghajlatot, ez hatalmas hiba, bűn. Mi nem akarunk bűnrészesek lenni. Ez így nem mehet tovább.

A Black Friday a kritikátlan fogyasztás ünnepe, de "azzal tehetünk a legtöbbet, hogy nem dőlünk be. Nem egy tárgyra van szükségünk, hanem a természetre" - mondja. A rendszer rossz, annak kellene alapvetőnek lennie, hogy nem pusztítjuk a környezetet, annak kelljen erőfeszítést tenni, aki pusztítani akar.

©

A politikusoktól azt követeli, ne álljanak a változás útjába, cselekedjenek, ne nézzék tétlenül a természet pusztítását és vegyék figyelembe a tudósok véleményét.

Egy ilyen ütemben változó világban nincs helye a tétlenségnek és kifogásnak. Az, hogy így szoktuk, nem érv többé.

Szerinte nem igaz, hogy a magyar kormány jól kezeli a klímahelyzetet, Magyarország nem teljesít jól sem a válság mérséklésében sem az alkalmazkodásban.

Magyarországon is hirdessék ki a klímavészhelyzetet, készüljön cselekvési terv

- követelte. A budapesti klímavészhelyzet kihirdetése "fantasztikus hír", de kevés, cselekvésre is szükség van. Azt is követeli, hogy az ökológiai és klímaválság legyen a tananyag és az Alaptörvény része. A fiatalokat fel kell készíteni a gyors változásra, tudniuk kell, mi vezetett idáig, és mi a megoldás. Követelte a kibocsátás csökkentését és a Mátrai Erőmű bezárását, zárásként további tüntetéseket ígért.

Nyáry Luca diák, slammer sötét jövőt festett a következő 20-30-40-50 évet vázolva. Duda Éva, táncművész, koreográfus angolul beszélt, szintén a változás szükségességéről. A többi között azt sorolta, ő maga mit tesz a klímavédelemért.

©

Gergely Zizi Sára diák arról beszélt, ugyan nem 10 másodperc alatt, de a hibákat (természetrombolást) még helyre lehet hozni, még van egy kis időnk.

Elvették a jövőnk, de most vissza is vesszük.

Három költő is fellépett, a videón Závada Pétert hallják.

Vígh Péter, a Másfél fok - éghajlatváltozásról közérthetően oldal szerkesztője azzal nyitott, "nem azért vagyunk itt, mert itt akarunk lenni, hanem mert nem tehetünk mást. A fene sem akar magától a klímaváltozással foglalkozni, leszámítva a kutatókat, tudósokat. Akár büszkék is lehetnénk arra, hogy itt vagyunk, de most nem lehetünk máshol."

Hamarosan egzotikus, soha nem látott betegséget kell kezelniük itthon az orvosoknak, a jog sem foglalkozik azzal, mit kezdjünk a leendő klímamenekültekkel. Mit ér a kultúra, ha összeomlik a most ismert civilizáció - teszi fel a kérdést. Azt mondja, a diáktüntetőknek is köszönhető, hogy Budapest klímavészhelyzetet hirdetett, hogy nem lehet a kérdést a szőnyeg alá söpörni. "Az éghajlatválság korunk legnagyobb fenyegetése az emberi civilizációra nézve" - mondja. Ezt csak közösen lehet megoldani. Elérik azt a kritikus társadalmi tömeget, ami kikényszeríti azokat a szükséges változásokat, amiről a tudomány régóta beszél. Azt mondja, nincs ma hazafiasabb dolog, mint aktívan tenni a környezetvédelemért.

NoÁr azt kéri, "ajándékozzunk élményt, ne vásároljunk az ünnepekre". A tüntetésnek délután 3-kor vége lett.

Paul Hawken: Visszafordítható

A klímaváltozás kapcsán megjelenő riasztó hírekkel szembesülve nehéz átlátni, hogy mit tehetünk a válság elhárításáért a kormányok, települések, vállalatok és az egyének szintjén. A Visszafordítható segít minket az eligazodásban: a Project Drawdown keretében elismert kutatók, tettre kész szakemberek, elkötelezett politikusok a világ minden tájáról egy tudományosan alátámasztott, gazdaságilag rentábilis, előremutató javaslatcsomagot készítettek a klímakatasztrófa megállítására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európai Bizottság: Az uniós tagállamok közül eddig csak Magyarország jelentkezett be a kínai vakcinára

Európai Bizottság: Az uniós tagállamok közül eddig csak Magyarország jelentkezett be a kínai vakcinára

Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Gravitációs háttérhullámot észlelhettek a tudósok, segíthet megérteni az univerzumot

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leáll a kecskeméti Mercedes-gyár?

Mi köze az Apple-nek ahhoz, hogy leáll a kecskeméti Mercedes-gyár?