szerző:
hvg.hu

Nem kérünk a Black Fridayből - skandálták a Kossuth tér felé. A fiatal tüntetők világszerte próbálnak nyomást gyakorolni a kormányokra, hogy tegyenek többet a klímavédelemért.

Több ezer diák tüntetett Budapesten a klímaváltozás ellen. A Fridays for Future mozgalom mára hirdette meg a IV. Globális klímasztrájkot. A diákok délben találkoztak a Batthyány téren, onnan vonultak át a Kossuth térre.

Út közben azt skandálták, hogy "nem kérünk a Black Fridayből", követelték, hogy az emberek fogyasszanak kevesebbet.

©

14 város csatalkozott a sztrájkhoz Budapesten kívül - jelentette be a szónok a Kossuth téren felállított színpadon. Külföldiekre is gondoltak: egy lány fordította a beszédeket angolra. A rendezvényen makkot osztogattak a diákoknak, azt kérve, hogy majd ültessék el azt.

©

Az első szónok Pribéli Levente, a Fridays For Future aktivistája volt, aki a mostani generáció óriási felelősségéről beszélt.

Egyre rémisztőbb ütemben romboljuk a környezetet és éghajlatot, ez hatalmas hiba, bűn. Mi nem akarunk bűnrészesek lenni. Ez így nem mehet tovább.

A Black Friday a kritikátlan fogyasztás ünnepe, de "azzal tehetünk a legtöbbet, hogy nem dőlünk be. Nem egy tárgyra van szükségünk, hanem a természetre" - mondja. A rendszer rossz, annak kellene alapvetőnek lennie, hogy nem pusztítjuk a környezetet, annak kelljen erőfeszítést tenni, aki pusztítani akar.

©

A politikusoktól azt követeli, ne álljanak a változás útjába, cselekedjenek, ne nézzék tétlenül a természet pusztítását és vegyék figyelembe a tudósok véleményét.

Egy ilyen ütemben változó világban nincs helye a tétlenségnek és kifogásnak. Az, hogy így szoktuk, nem érv többé.

Szerinte nem igaz, hogy a magyar kormány jól kezeli a klímahelyzetet, Magyarország nem teljesít jól sem a válság mérséklésében sem az alkalmazkodásban.

Magyarországon is hirdessék ki a klímavészhelyzetet, készüljön cselekvési terv

- követelte. A budapesti klímavészhelyzet kihirdetése "fantasztikus hír", de kevés, cselekvésre is szükség van. Azt is követeli, hogy az ökológiai és klímaválság legyen a tananyag és az Alaptörvény része. A fiatalokat fel kell készíteni a gyors változásra, tudniuk kell, mi vezetett idáig, és mi a megoldás. Követelte a kibocsátás csökkentését és a Mátrai Erőmű bezárását, zárásként további tüntetéseket ígért.

Nyáry Luca diák, slammer sötét jövőt festett a következő 20-30-40-50 évet vázolva. Duda Éva, táncművész, koreográfus angolul beszélt, szintén a változás szükségességéről. A többi között azt sorolta, ő maga mit tesz a klímavédelemért.

©

Gergely Zizi Sára diák arról beszélt, ugyan nem 10 másodperc alatt, de a hibákat (természetrombolást) még helyre lehet hozni, még van egy kis időnk.

Elvették a jövőnk, de most vissza is vesszük.

Három költő is fellépett, a videón Závada Pétert hallják.

Vígh Péter, a Másfél fok - éghajlatváltozásról közérthetően oldal szerkesztője azzal nyitott, "nem azért vagyunk itt, mert itt akarunk lenni, hanem mert nem tehetünk mást. A fene sem akar magától a klímaváltozással foglalkozni, leszámítva a kutatókat, tudósokat. Akár büszkék is lehetnénk arra, hogy itt vagyunk, de most nem lehetünk máshol."

Hamarosan egzotikus, soha nem látott betegséget kell kezelniük itthon az orvosoknak, a jog sem foglalkozik azzal, mit kezdjünk a leendő klímamenekültekkel. Mit ér a kultúra, ha összeomlik a most ismert civilizáció - teszi fel a kérdést. Azt mondja, a diáktüntetőknek is köszönhető, hogy Budapest klímavészhelyzetet hirdetett, hogy nem lehet a kérdést a szőnyeg alá söpörni. "Az éghajlatválság korunk legnagyobb fenyegetése az emberi civilizációra nézve" - mondja. Ezt csak közösen lehet megoldani. Elérik azt a kritikus társadalmi tömeget, ami kikényszeríti azokat a szükséges változásokat, amiről a tudomány régóta beszél. Azt mondja, nincs ma hazafiasabb dolog, mint aktívan tenni a környezetvédelemért.

NoÁr azt kéri, "ajándékozzunk élményt, ne vásároljunk az ünnepekre". A tüntetésnek délután 3-kor vége lett.

Paul Hawken: Visszafordítható

A klímaváltozás kapcsán megjelenő riasztó hírekkel szembesülve nehéz átlátni, hogy mit tehetünk a válság elhárításáért a kormányok, települések, vállalatok és az egyének szintjén. A Visszafordítható segít minket az eligazodásban: a Project Drawdown keretében elismert kutatók, tettre kész szakemberek, elkötelezett politikusok a világ minden tájáról egy tudományosan alátámasztott, gazdaságilag rentábilis, előremutató javaslatcsomagot készítettek a klímakatasztrófa megállítására.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Cicás kontent másképp: ha valami, ez gyorsan hoz profitot

Cicás kontent másképp: ha valami, ez gyorsan hoz profitot

Kiálltak a CEU mellett, most kevesebb pénzt kaptak a szakkollégiumok

Kiálltak a CEU mellett, most kevesebb pénzt kaptak a szakkollégiumok

A színháztörvényről a Fülkében: Mindent letarolnak

A színháztörvényről a Fülkében: Mindent letarolnak

Jamaikai énekesnőt koronáztak meg a Miss World szépségversenyen

Jamaikai énekesnőt koronáztak meg a Miss World szépségversenyen

Ingyen kapja meg az Ybl-villát a Türk Tanács a kormánytól

Ingyen kapja meg az Ybl-villát a Türk Tanács a kormánytól

Kékestetőn és Dobogókőn már havazik

Kékestetőn és Dobogókőn már havazik