szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Visontán és Detken tájékozódna a Fenntartható fejlődés bizottsága a környéken tapasztalt szennyezésről.

Schmuck Erzsébet (LMP), a Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke kezdeményezte, hogy a bizottság a héten kihelyezett ülést tartson Visontán vagy Detken, a Mátrai Erőmű telephelyén, az ott tapasztalt szennyvízhelyzet miatt, írja a Mérce.

Az LMP politikusa a következő kérdésekre szeretne választ kapni:

  • A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hol és milyen szennyezőanyagokat mért az erőmű területén és környékén?
  • Hány dolgozónak volt egészségügyi panasza és mely cégek okozhatták a szennyezést?
  • Hogyan végzi az engedélyezési és ellenőrzési feladatait az illetékes kormányhivatal?
  • Miért nem kapott időben tájékoztatást az önkormányzat és a lakosság a szennyezésről?

Schmuck elmondta, a bizottság elnökeként kötelezettsége is, hogy tájékoztatást kérjen az illetékes szervezetektől, különösen a kormányhivataltól és a katasztrófavédelemtől, az egészségügyi intézményektől és a két érintett gyártól is.

Bízunk benne, hogy a patakban és a tározóban mért szennyezés, amit a Mátrai Erőmű és a Viresol Kft. keményítőgyár együtt okozhatott, olyan ügy, amely a pártpolitikán felül áll, így a bizottság teljes létszámban részt fog venni az ülésen. Országgyűlési bizottságként kötelességünk a szükséges tájékoztatást megkérni, a helyszíni tapasztalatok függvényében megfelelő nyilvánossági formákat biztosítani, a hatóságok figyelmét felhívni az esetleges mulasztásokra, illetve későbbi intézkedések megtételére – mondta Scmuck.

Az LMP politikusa szerint ettől az esettől függetlenül már be kellett volna zárnia a Mátrai Erőműnet, ami Magyarország legnagyobb szén-dioxid kibocsátója, bezárásával pedig felére csökkenhetne a hazai villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása.

A Mátrai Erőmű környékén élők hetek óta arról panaszkodnak, hogy szennyező anyagok jutottak a környezetbe. A Greenpeace két hete bevizsgálta az erőmű közelében folyó Őzse-völgyi, Nyiget-, illetve Bene-patakot, minták elemzése után arra jutottak, hogy az erőmű telephelyéről kifolyó patakban gyakorlatilag szennyvíz folyt: a vízminta szervesanyag-tartalma többszörösen meghaladta a vízfolyásokra megengedett határtékeket, és jelentősebb szulfát- és molibdénkoncentrációt is mutatott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

A Jóbarátok Monicája megint megcsinálta: fejére húzta a hálaadásnapi pulykát egy táncra

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek