szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester szerint komoly fejtörést jelent az állatkerti biodóm, ennek befejezéséhez még 20 milliárd forint hiányzik.

Interjút adott Karácsony Gergely budapesti főpolgármester az Mfor.hu-nak, illetve a Privátbankárnak. Pontokba szedtük az érdekesebb részeket a beszélgetésből. Íme:

  • Három beruházás befejezéséhez 50 milliárd hiányzik.
  • Azt is mondta, hogy az új városvezetés eleve örökölt 150 milliárd forint adósságot, amelyre – mint azóta kiderült–, további 50 milliárd rakódik. Hiányzik ugyanis 20 milliárd a Lánchíd felújításához, 10 milliárd a hármas metró büdzséjéből és 20 milliárd az állatkert befejezéséhez. Erős kezdés.
  • Karácsony szerint a Lánchíd csaknem kétszer annyiba kerül, mint amennyi pénz rendelkezésre áll. Mivel a rekonstrukció nem halogatható tovább, megpróbáljuk újragondolni a felújítás tartalmát, illetve megnézzük, hogy miképpen kapcsolódik ez a rakpartok és az alagút felújításához. De újra kellene gondolni a híd funkcióját is.
  • A főpolgármester elmondta, „első körben az ajánlati kötöttség kitolása mellett döntöttünk, hogy ki tudjuk találni, hogy lefújjuk ezt a tendert és más műszaki tartalommal írunk ki egy újat, vagy megpróbáljunk plusz forrásokat bevonni”.
  • Karácsony úgy fogalmazott, a hármas metró esetében nincs mozgásterük, „muszáj befejezni, bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban ért ez az arculati kezelés annyit, mint amennyibe kerül, és amilyen terhet jelent a városnak a vonal lezárása. Ide a tartalékkeretből toltunk be pénzt”.
  • Szerinte komoly fejtörést jelent az állatkerti biodóm, amelynek a befejezéséhez még 20 milliárd hiányzik.
  • A Zene Háza megépül, a Néprajzi Múzeum befejezéséről viszont még egyeztetnének. Ennek – mint mondta – a hiányzó 50 milliárdnak a kigazdálkodására fővárosi szinten nem sok esélyt lát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Karácsony Gergely a kormány reakcióira: Eddig jó

Az atlétikai vb rendezéséről, illetve annak a feltételeiről a jövő héten kezd el tárgyalni a főváros a kormánnyal. Karácsony szerint nem igaz, hogy Budapest ellenezné a szuperkórház beruházást.

Kutatóorvosok figyelmeztetnek: most, hogy bezárkózunk otthonra, elindul felfele a vérnyomásunk

Kutatóorvosok figyelmeztetnek: most, hogy bezárkózunk otthonra, elindul felfele a vérnyomásunk

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Távozik az Index vezérkara

Távozik az Index vezérkara