szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Közmunkásbrigádokat irányítottak át a Fővárosi Közterület-fenntartóhoz.

Az idei tél első havas reggelén komoly gondokat okozott a közlekedési cégeknek a szolgáltatás fenntartása és az utak takarítása. Budapest főpolgármestere már délelőtt jelezte, hogy tájékoztatást kért a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től a hóeltakarítási munkákról, és megtudta, hogy a szükséges 300-400 munkás helyett csupán 216-an jelentkeztek. Azt is írta, hogy a délutáni csúcsra a főbb útvonalakat meg lehet majd tisztítani.

Hétfő délután aztán újabb Facebook-bejegyzéssel jelentkezett Karácsony Gergely, amelyben azt írta, elfogadhatatlannak tartja, hogy a hóesés lebénítsa a várost.

„Az FKF felügyelőbizottságának új elnökével, Mártha Imrével a közterület-fenntartó központjában ellenőriztük a munkát. Krónikus munkaerőhiánnyal és elöregedett gépparkkal – a hókotrók átlag életkora 14 év, több közülük állandó javításra szorul – küszködő céget örököltünk. Igyekszünk orvosolni a problémákat, elsőként azzal, hogy a Budapest Esély Kft. állományában dolgozó közfoglalkoztatottak 5 brigádját átirányították az FKF-hez hóeltakarítási munkákra. Gyorsított tempóban állítjuk helyre a rendet a Budapesten.”

Az időjárás a munkások segítségére lesz, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ugyanis késő estére már mindenütt megszűnik a csapadék, és jelentősen csökken a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -5 fok között alakul, de a havas, kevésbé szeles északi, északkeleti megyékben ennél jóval hidegebb (-6, -10 fok között) lesz.

A nap további részében északkeleten helyenként tartósabban megmaradhat a köd – emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki –, másutt a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Néhol hózápor azért kialakulhat.

Az északnyugati, északi szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

Karikó Katalin: Vakcinát fejleszteni elsősorban morális kötelezettség

Karikó Katalin: Vakcinát fejleszteni elsősorban morális kötelezettség

Havi 111 ezer forintot költött egy átlagos magyar, mielőtt ideért a válság

Havi 111 ezer forintot költött egy átlagos magyar, mielőtt ideért a válság