szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tovább gyűrűzik a Handó Tünde búcsúztatására írt levél keltette botrány. A Magyar Bírói Egyesület (MABIE) a honlapján tette közzé, hogy elhatárolódnak a levéltől.

bíróság.hu-n jelent meg egy búcsúztató pénteken, amiben 24 bírósági vezető hálálkodik Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) alkotmánybíróságra távozó vezetőjének a munkájáért. A levél hangneme kicsapta a biztosítékot több bírónál is. Vadász Viktor, a Fővárosi Törvényszék büntetőbírája hétfőn azt mondta, amikor elolvasta a levelet, elszégyellte magát magyar és európai bíróként is.

A MABIE az elnöki köszöntőről most azt írja, az abban írtak nem a bírói kar véleményét tükrözik és "a levél stílusával és tartalmával nem tud azonosulni, mert az nem felel meg a Bírák Etikai Kódexében foglalt elvárásoknak, az alkalmas a bírói hivatás méltóságának, pártatlanságának, illetve ezek látszatának veszélyeztetésére". Azt is hozzátették, hogy az aláíró vezetők megnyilvánulása saját méltóságukat és ezáltal az egész bírósági szervezet méltóságát is csorbítja.

Ennél is továbbmennek a folytatásban, mint írják,

"a MABIE a bírák nevében visszautasítja azt, hogy a távozó elnök tanította volna meg a bírói kart bírói hivatásra, függetlenségre, pártatlanságra, méltányosságra, elfogulatlanságra és igazságosságra, mint ahogy azt is, hogy a bírósági szervezetrendszer minden egyes eredményét egy személynek tulajdonítja."

Azt is hozzátették, hogy az egyesület kifejezetten az elmúlt időszak történéseivel ellentétesnek ítéli a levél bírói önigazgatás szintjének emelésével kapcsolatos állításokat, mert szerintük az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács (OBT) között az elmúlt másfél évben gerjesztett konfliktusok, az OBT működésének akadályozására és negligálására irányuló törekvések ezzel épp ellentétes irányba hatottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már csak egyet kell aludni, és lehet jelentkezni az e-bringás ingyenpénzért

Már csak egyet kell aludni, és lehet jelentkezni az e-bringás ingyenpénzért

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy

15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy