szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kincses Gyula egy minőségi mutatói rendszert is bevezetne, ahol a betegek véleménye is megjelenhet. A vizitdíjnak véleménye szerint pozitív hatásai voltak.

El kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen az orvosi alapbér – mondta az Index élő interjújában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke.

Kincsest szombaton választották a Magyar Orvosi Kamara elnökének, ezzel a 16 éve elnöklő Éger Istvánt váltotta az orvoskamara élén.

A szakember szerint a hálapénz ellen egy eszközzel nem lehet küzdeni, de az első mindenképpen a béremelés kell, hogy legyen. Ezen kívül a TB-törvénybe kell iktatni, hogy az ellátás az éppen beosztott orvossal jár. Ha valaki mást szeretne, akkor a szolgáltatást plusz pénzből kell megvásárolni, szerződéssel.

Kincses szerint az orvosok közül egyre többen állnak ki a hálapénz ellen, főleg, hogy például egy nagy orvos gyakran "szint alatti" dolgokat kell vállaljon a hálapénzért, kis műtéteket, szüléslevezetéseket, ami egyre kevésbé tetszik neki.

Az új kamarai elnök egy minőségi mutatói rendszert is bevezetne, ahol a betegek véleménye is megjelenhet, de csak az értékelhetne orvost, aki a betege volt. Ha nem ér el valaki egy pontszámot, akkor olyan képzésre irányítják majd, mondott példát arra, mi lehet egy lepontozott orvossal.

Kincses arról is beszélt, hogy Éger István fizetése egymillió forint fölött volt, de kapott még plusz jutalmakat is. A leváltott elnök háromhavi bérrel, plusz a szabadságkifizetésekkel távozik.

A vizitdíjról azt gondolja, hogy az összességében csökkentette a hálapénz mennyiségét, mert "ha kifizette a 300-at lent, nem adott ezrest fent", de a nagy pénzekre nem volt hatása.

Arra a kérdésre, hogy Égerhez hasonlóan ő is elmenne-e a kötcsei piknikre, Kincses Gyula igennel felelt, mert „tudnia kell, hogy merre megy az ország”. Ez azonban nem jelentené a függetlenség elvesztését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!