szerző:
Tetszett a cikk?

Érdekes javaslatot tesz a törvényalkotási bizottság az „egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról” szóló törvényjavaslathoz: magára az Országgyűlésre ne vonatkozzon az a határidő, amely mindenki mást köt.

Az Alaptörvény szerint „a helyi önkormányzat a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között a feladat- és hatáskörrel rendelkező szervtől tájékoztatást kérhet, döntést kezdeményezhet, véleményt nyilváníthat”. Az önkormányzati törvény pedig ehhez hozzáteszi: az ezen pont alapján megkeresett szerv „a helyi önkormányzat megkeresésére harminc napon belül érdemben köteles válaszolni”.

Ezen változtatna a Hende Csaba vezette főbizottság: ha az ilyen megkeresés „címzettje az Országgyűlés, a harmincnapos határidőt nem kell alkalmazni”.

Indoklás: erre „az Országgyűlés döntési autonómiájának érvényre juttatása érdekében” van szükség, de „az érdemi válaszadási kötelezettség érintetlenül” marad.

A gyakorlatban nem sűrűn fordul elő, hogy önkormányzatok közvetlenül a parlamenthez fordulnának – hír legalábbis ritkán szól erről –, de valószínűleg itt is az történt, ami a miniszterelnök beszámolási kötelezettségével az Európai Tanács ülései után:

valaki észrevette, hogy nem tartanak be egy törvényi kötelezettséget, ezért inkább megváltoztatják a törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Ekkora most a törlesztője egy másfél milliós személyi és egy 10 milliós lakáshitelnek

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Lélegzetelállító fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Lélegzetelállító fotót küldött haza a Perseverance a Marsról