szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Újratervezés csoport tagjai szerinte teljes tarvágást csináltak a kamarában.

"Utólag nem látom értelmét a múlton merengni: tizenhat évig becsülettel helytálltam, most pedig szabályos, demokratikus választáson maradtam alul a kamara vezetésébe eddig tartozókkal együtt" – így nyilatkozott a Népszavának a Magyar Orvosi Kamara tisztújításán töréntek után a korábbi elnök, Éger István.

Ahogy a hvg.hu is megírta, a kormány egészségpolitikáját rendre keményen bíráló Újratervezés orvoscsoport képviselői földindulásszerű győzelmet arattak a hétvégén. Az új elnök, Kincses Gyula 202 szavazatot kapott, Éger Istvánt 120-an támogatták. Kincses győzelme nem nevezhető váratlannak, mert már néhány éve érezhető az orvostársadalom egy jelentős részénél az elégedetlenkedés és a változásra való igény.

Kincses Gyula az elnökválasztás előtti interjújában azt mondta a 24.hu-nak, az Újratervezés csoport azért jött létre, hogy a magyar orvostársadalom legfontosabb szervezeteként működő orvoskamara eszközrendszerén belül segítse egy jól szabályozott, korszerűbb, betegbiztonságot garantáló egészségügy fejlődését, és a Magyar Orvosi Kamara érdemi szereplő legyen az egészségpolitikában. A Népszava a történtek után mindkettőjüket megszólaltatta. Kincses arról beszélt, hogy a kamara mögötti cégháló átvilágítását tervezik, mert szerinte nem látni, mi történik ott.

Ha kiderül, hogy maga a konstrukció okos, akkor meghagyjuk, de mindenképpen átláthatóvá tesszük a cégek működését – mondta.

Kincses ígérte, "aki képes megbarátkozni az új vezetés munkastílusával, moráljával, az jöhet velünk. Nincs olyan elhatározás, hogy bárkit is le kellene cserélni vagy ki kellene rúgni". Éger István végkielégítéséről szólva azt mondta, ami a törvény szerint jár neki, azt odaadják. "A hatályos jogszabályoknak megfelelően fogunk eljárni, nincs senkiben olyan szándék, hogy valakivel direkt kitoljunk. Azt a gesztust viszont nem tervezzük, amit Tarlós István, leköszönő főpolgármesternek tett Karácsony Gergely főpolgármester, vagyis nem adunk többletjuttatást Éger Istvánnak".

Kincses nem tartja meg az előző elnök milliós javadalmazását, mint mondta, akkora tiszteletdíjat szeretne, "mint amennyit életkorom és szakképesítésem alapján szakorvosként a közellátásban keresnék", illetve az is biztos, hogy a 105-ös busszal fog bejárnia a kamarába. "Azt pedig nyilván megoldjuk valahogy, ha vidékre kell utaznom hivatali ügyben".

Az őt váltó vezetésről Éger István úgy nyilatkozott, "nem lesz könnyű nekik felvenni a fordulatot". Szerinte "az, aki most bemegy a kamarába dolgozni remek feltételeket, képzett munkatársakat, kiváló infrastruktúrát, jó pénzügyi helyzetet talál. És sok alaposan előkészített, „végstádiumban” lévő ügyet. Ezek közé tartozik az orvosi alapbéremelés, ami, ha megvalósul, gyökeresen megváltoztathatja az egészségügy helyzetét. Sajnos ebben az ügyben sem lépett a kormány akkor, amikor tehette volna, és a tagok ezt most a mi fejünkre olvasták. Nyilvánvaló, hogy sokáig nem halogathatóak ezek a döntések, mert ha marad a jelen helyzet, akkor másfél év múlva egy jól képzett szakdolgozó többet fog keresni, mint egy korombéli szakorvos. A kormány az egészségügyben rendre súlyosan mulaszt, hibát hibára halmoz, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy mindennek lesznek következményei".

Éger szerint nincs értelme a múlton merengeni, "tizenhat évig becsülettel helytálltam, most pedig szabályos, demokratikus választáson maradtam alul a kamara vezetésébe eddig tartozókkal együtt. Mondhatni az Újratervezés teljes tarvágást csinált a kamarában". A korábbi elnök azt is elmondta, hogy folytatja az orvosi munkát.

Büszke vagyok arra, hogy 63 évesen még elég jó a fizikumom ahhoz, hogy kivonuló mentőorvosként dolgozzam, amit évtizedek óta nagy örömmel teszek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Lett volna idő felkészíteni az egészségügyet a járványra, mégsem léptek a döntéshozók egy aneszteziológus szerint

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Koronavírusos a svéd királyi család két tagja

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban

Operatív törzs: nincs rangsor, logisztikai alapon tesztelnek az iskolákban