szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány nyilvánosságra hozta saját magyarázatát: ha nektek szabad, nekünk miért nem, és egyébként is Soros.

A határidőhöz képest egy napos késéssel, de hosszú levélben vette védelmébe Kovács Zoltán kormányszóvivő uniós szivárogtatását Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki már a csütörtöki Kormányinfón is „megfelelőnek” nevezte az államtitkár Twitter-posztjait – kérésre Tytti Tuppurainen finn uniós miniszternek címezte írásos magyarázatát.

A levél tartalmát stílusosan a Twitteren hozta nyilvánosságra Kovács Zoltán.

Ahogy megírtuk, Kovács Zoltán posztolása az Európai Unió alapszerződését is megsértette. A Tanács eljárási szabályzata ugyanis kimondja: abban az esetben, ha nem történik szavazás, hacsak a résztvevők máshogy nem döntenek, a tanácsülések titkosak.

Gulyás Gergely azonban máshogy látja a történteket, szerinte az a nyugtalanító, amikor az uniós intézmények megsértik, megkerülik vagy elgörbítik az eljárási szabályzatot. A miniszter ide sorolja, amikor

  • a Tanács Magyarország megkérdezése nélkül kiadta a szeptemberi meghallgatásról készült dokumentumot, ami később kikerült az internetre,
  • figyelmen kívül hagyja, hogy jelenleg is eljárás zajlik azért, hogy semmisítsék meg a hetes cikkely szerinti eljárást megindító szavazás eredményét, mert a tartózkodásokat is szavazatoknak számolták,
  • második meghallgatást is napirendre vettek, ami súlyosan sérti az EU soros elnökségének függetlenségét,
  • olyan kérdéseket is felvetettek a meghallgatáson, amiről az eredeti jelentésben nem is volt szó.

Gulyás szerint éppen ezért egyetlen tagállam sem tehető felelőssé valami olyanért, ami nem törvénytelen, ha azt a Tanács Főtitkársága csinálja. A miniszter emellett „nyugtalanítónak és sokkolónak” nevezte azt is, hogy néhány tagállamnak fogalma sincs az egész ügyről, ami lehetetlenné teszi a független és objektív eljárást. Továbbá kifogásolta, hogy egy ideje már őszinte vita helyett egyes tagállamok a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány vádjait visszhangozzák, amikor azok nyíltan politikai szerepet játszanak az uniós belpolitikában.

A magyar kormány ugyanakkor „határozottan visszautasítja az antiszemitizmus vádját”, viszont fenntartja magának a jogot, hogy minden lehetséges jogi eszközzel megcáfolja az európai intézmények rosszindulatú és tendenciózus gyakorlatát.

A nagykövetek elé viszik

Tuppurainen szintén a Twitteren válaszolt a levélre, melyet nem tart megfelelőnek, mert az nem a szabálysértő posztolásról szól, hanem megpróbálja elterelni róla a figyelmet.

A Tanácsülések titkosságának semmibe vétele nagyon komoly. Konzultálunk a jogi osztállyal és jövő héten az uniós nagykövetek elé visszük a kérdést – írta a finn miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Azt sem tudni, ki használja majd a 15 milliárdos sportcsarnokot Nagykanizsán

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Egy elfeledett tiltakozás: Paptanár, bankelnök és író és gróf is fellépett a svábok kitelepítése ellen

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától

Biden megvált Trump kólarendelő gombjától