szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök négy feltétele közül három teljesült, a negyedik még nyitott kérdés.

Sajtótájékoztató helyett ezúttal is a Facebookon számolt be a kétnapos EU-csúcsról Orbán Viktor. A második tárgyalási nap kezdete után nem sokkal posztolt videón a miniszterelnök arról beszélt, hogy az Európai Tanács – vagyis az uniós tagországok állam- és kormányfői elismerték, hogy „Magyarország klímabajnok”, hiszen jelentős eredményt ért el a károsanyag-kibocsátás csökkentésében.

A csúcs legnagyobb sikere az volt, hogy a hajnalig tartó tárgyalások eredményeképpen a 28 ország vezetője (a briteket Charles Michel, az Európai Tanács elnöke képviselte) a lengyelek kivételével elfogadta azt a vállalást, hogy 2050-re karbonsemlegessé teszik az Európai Uniót.

Orbán, felidézve előző nap, a csúcs előtt megfogalmazott feltételeit úgy értékelt:

Sikert értünk el, mert a mostantól megszületendő klímaszabályoknál garanciákat kaptunk arra, hogy ne a „szegény emberek, a szegény országok fizessék meg az árát”, és ennek érdekében ne vegyenek el pénzt a felzárkózást célul tűző országok előtt. Más kérdés, hogy a felzárkóztatási források – amelyeknek a jövőben legalább a negyedét a klímacélok teljesítésével kapcsolatban kellene felhasználni – enélkül is jelentősen csökkennek Magyarország számára a most tárgyalt javaslat alapján, erről egyelőre nem sikerült megállapodásra jutniuk a feleknek.

Azt is sikernek tartja a miniszterelnök, hogy az EU „bátorítja” a nukleáris energia felhasználását – az éjszaka született zárónyilatkozat erről ugyan nem szól, de a tagállamokra bízza annak eldöntését, hogy alkalmazzák-e ezt az energiaforrást. Ezt nem csak Magyarország, de Andrej Babis cseh miniszterelnök is feltételül szabta a támogatáshoz.

Van esély, hogy olyan szabályokat alkossunk meg, hogy a klímavédelem ne eredményezze sem az üzemanyagok, sem az élelmiszerek árának emelkedését – folytatta a miniszterelnök, aki a mostani „harcot” úgy összegezte:

Nem győztünk, de esélyt teremtettünk magunknak a későbbi győzelemre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Kilenc évvel Auschwitz előtt írta: „Lehet, hogy gáz fojtja tüdőnkbe a versünk”

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten