szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a HírTv-ben beszélt arról, hogy Kásler Miklós minisztert több minden zavarta az NKA működésében, de végül politikai döntés született a jelenlegi helyzet fenntartásáról.

Voltak kormányzati tervek az NKA átalakítására – ismerte el Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a Hír Tv-ben. Ahogy arról beszámoltunk, az eredeti, nagy körben szétküldött javaslat alapján az Nemzeti Kulturális Alap működése jelentősen megváltozott volna. Ez a Parlament elé került jogszabálytervezetben már nem szerepelt, a kormánypártok pedig minden erejükkel próbálták tagadni, hogy jelentősebb átalakítást tervezett volna a kultúra területén.

A színháztörvény parlamenti vitájában például a fideszes L. Simon László megkérdőjelezte, hogy volt-e egyáltalán szó az NKA átalakításáról, de miután a beadott törvényjavaslatban ilyen nincs, tehát

attól még, hogy a minisztériumi munkaanyagban szóba került, komolytalan róla beszélni.

A KDNP-s Nacsa Lőrinc is arra fűzte fel hozzászólását, hogy az újságok tele voltak fake news-zal, mint hogy megszűnik az NKA, holott kiderült, hogy nem, és nem lehetetlenítik el az alternatív színházakat sem.

Van egy eredeti javaslat, amit lehet, hogy egy referens állított össze, az nem a kormány álláspontja

– mondta Nacsa.

Ehhez képest érdekes, hogy Demeter Szilárd a Hír Tv-ben elmondta, egyike volt az átalakításon dolgozóknak, Kásler Miklós miniszter kérésére.

Ez egy többéves történet, sokszor nekiugrottak különféleképpen, csak ebben ellenérdekeltek az elitek, a mienk és nem a mienk is. Az NKA-t az a vád szokta érni, hogy ez az elitek egymás közti paktumának a helye, én megszavazok neked egy kis pénzt, te nekem, és akkor béke van.

Demeter elmondása szerint Kásler Miklóst zavarta az is, hogy az NKA-s döntések nem érnek össze, a színházi és irodalmi kollégium döntése nem találkozik, és párhuzamos világok alakulnak ki.

Úgyhogy valóban volt ilyen gondolkodás, különböző forgatókönyveket készítettünk. Aztán végül megszületett az a politikai döntés, hogy akkor most nem nyúlnak az NKA-hoz, ami természetesen a döntéshozó felelőssége.

Azt nem részletezte, miért születhetett ez a döntés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

Közel 500 kilométer elektromosan, ezt tudja a most leleplezett új Mercedes EQA

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója

Laptop helyett: így fog kinézni az Apple 2021-es iPad Prója