szerző:
hvg.hu

Józsefváros polgármestere olyan e-maileket mutatott be, melyek állítása szerint bizonyítják, hogy még a Helyi Választási Iroda vezetője is beleszólt a józsefvárosi kerületi lapban megjelent cikkekbe.

Több olyan levelezést mutatott be Pikó András józsefvárosi polgármester keddi sajtótájékoztatóján, amely állítása szerint bizonyítja, hogy Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az utolsó részletekig beleszólt a VIII. kerületi lap tartalmába.

Józsefváros jelenlegi polgármestere saját Facebook-oldalán hétfőn hozott nyilvánosságra egy levelet, melyben Nyerges Zoltán, a Józsefváros című újság azóta távozó főszerkesztője a lap nyomdába kerülése előtt észrevételeket várt nemcsak Kocsis Mátétól, hanem Rimán Edina jegyzőtől, a Helyi Választási Iroda vezetőjétől, Sára Botond akkori polgármestertől, Egry Attila alpolgármestertől és Farkas Örstől, aki a levelezés idején a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának elnöke volt.

Ezt Kocsis Máté később azzal a magyarázattal tagadta, hogy neki nem kellett jóváhagynia a lapot, csak észrevételeket tehetett a róla szóló cikkekhez.

Hogy ezt cáfolja, kedd délelőtti sajtótájékoztatóján Pikó András bemutatott egy újabb levelezést, melyben Kocsis Máté arra vonatkozóan is útmutatást adott, hogyan módosítsák a grafikonokat egy politikai elemzésben, amihez semmi köze nem volt. A lap készítői meg is fogadták az ajánlásait.

„A levelet Kocsis hangsúlyozottan a Fidesz frakcióvezetőjeként írta alá” – mondta Pikó, aki szerint joggal merül fel a kérdés, hogy ha egy kerületi lapnál így zajlik a kézivezérlés, akkor nagyobb sajtóorgánumoknál hogyan.

Pikó egy másik hivatali levelezést is bemutatott, amely arról a cikkről szólt, melyben Kocsis Máté és Sára Botond akkori polgármester sétált a kerületben, és így nyilatkozott. Ebben az esetben még feltűnőbb, hogy Rimán Edina, a Helyi Választási Iroda vezetője a bemutatott dokumentumok alapján azt válaszolta: „neki tetszik, főleg mert ezen nem találhat fogást a helyi választási bizottság, mert jelen vagy múlt időben íródott”.

Kibelezett gépek, feljelentések tömege

Pikó András szerint ez nyilvánvaló törvénysértés, és a büntetőjogi felelősség kérdését is felveti. A polgármester szerint további e-mailek is a birtokában vannak, amelyek a C8 civil szervezet kampányeseményeinek megfigyeléséről szólnak, de mivel a levelezés jelentős része még feldolgozás alatt áll, erről nem akart még részleteket mondani.

Az ellenzéki polgármester beszámolt az önkormányzati átadás-átvétel után folytatott vizsgálatról, melyet azért rendeltek el, mert gyanújuk szerint törvénytelen adatmegsemmisítés zajlott kerületi cégeknél és szerveknél.

„Ebből kiderült, hogy a Józsefváros szerkesztőségében gyakorlatilag kibelezték a számítógépeket. Két központi tároló eltűnt a helyéről, öt darab asztali számítógép adattárolóit kicserélték 17-én és 18-án, az ezeken lévő adatok nem visszaállíthatók, két Apple számítógépet újratelepítve, adatok nélkül találtak, a volt főszerkesztő pedig egy darab laptopot megvásárolt” – sorolta.

Voltak azonban olyan e-mailek, amelyek a címzetteknél megmaradtak, ezek Pikó szerint bizonyítják, hogy a helyi újság központi pártirányítás alatt állt.

A jelenlegi polgármester bejelentette azt is, hogy több esetben is jogi lépéseket tesz. Ezek a következők:

  • állásfoglalást kér a fővárosi főjegyzőtől, hogy vajon Rimán Edina magatartása sérti-e a törvényt és ennek tudatában teszik meg a jogi lépéseket,
  • méltatlanság miatt kezdeményezi Rimán Edina visszahívását a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. felügyelőbizottsági elnöki posztjáról,
  • rendőrségi feljelentést tesznek a Józsefváros szerkesztőségében történt vandál pusztítás miatt,
  • magánjogi kártérítési pert indít Nyerges Zoltán volt főszerkesztő ellen, mert nem tartja igazságosnak, hogy a Kúria által a lapra kiszabott félmillió forintos büntetést a jelenlegi önkormányzatnak, közpénzből kelljen kifizetnie,
  • továbbá átfogó jogi és pénzügyi vizsgálatot rendelt el a cégnél, ahova a lap is tartozott.

Arra a kérdésre, nem tartja-e visszásnak, hogy az új vezetéssel működő kerületi lap első számában ő is rengetegszer szerepelt, Pikó azt mondta: neki sem esett jól az újság első száma, de garantálja a függetlenségét. A következő szám szerdán fog megjelenni, és ő sem tudja, mi lesz benne.

„Nagyon szeretném, ha lenne benne ellenzéki megszólaló is. Úgy tudom, hogy az első lapszámban is volt ilyen szándék, nem az újságírókon múlt, hogy nem sikerült” – tette hozzá.

Fidesz: a grafikon színe tényleg nem tetszett, bocs

A Józsefvárosi Fidesz közleményben reagált Pikó András sajtótájékoztatójára, szerintük teljesen érthető, hogy egy önkormányzati lapot az önkormányzat vezetésével egyeztetnek. Meggyőződésük szerint a volt jegyző helyesen járt el, amikor

törvényességi szempontból átnézte a lapszámokat megjelenés előtt.

A korábbi Fidesz-KDNP-s vezetők a velük készült interjúkat véleményezhették.

Pikó András jelenlegi polgármester egyetlen valós állítása, hogy egy grafikon színét kifogásoltuk, ezért elnézést kérünk mindenkitől!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tévhiteket oszlat ez a hajléktalanokkal készült 22 életinterjú

Tévhiteket oszlat ez a hajléktalanokkal készült 22 életinterjú

Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel

Néhányan 1-2 nap után törésre panaszkodnak, óvatosan kell bánni a Samsung Galaxy Z Flippel

A Netflixszel forgat új filmet Sophia Loren

A Netflixszel forgat új filmet Sophia Loren

A tinédzser fiú csak ült a teremben, amikor az Apple Watch jelzett: baj van a szívével

A tinédzser fiú csak ült a teremben, amikor az Apple Watch jelzett: baj van a szívével

Orbán és Áder állami kitüntetést adott a jordán befektetőknek, akik luxusszállót csináltak a Párisi udvarból

Orbán és Áder állami kitüntetést adott a jordán befektetőknek, akik luxusszállót csináltak a Párisi udvarból

Miről lehet felismerni egy modern vállalatot?

Miről lehet felismerni egy modern vállalatot?