szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A főpolgármester szerint az új módosítás sok ezer magyar családot sodorhat nehéz helyzetbe.

Karácsony Gergely is arra kéri Áder János köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a társadalombiztosítás átalakításáról szóló törvénymódosítást. A főpolgármester a Facebookon tett közzé egy levelet, amelyben azt írja: egyetért a Magyar Orvosi Kamara és a szakszervezetek álláspontjával, valamint az ellenzéki pártok kritikájával, miszerint

a tb-törvény indokolatlanul és meggondolatlanul sok ezer magyar családot sodorhat nagyon nehéz helyzetbe országszerte, így Budapesten is. Ez egy rossz döntés, van még mód a korrigálására.”

Karácsony a köztársasági elnökhöz intézett soraiban részletezi az aggodalmait. Meggyőződése szerint súlyosan aránytalan az a szankció, amely egy 25 ezer forintot sem elérő köztehertartozást akár milliós nagyságrendű egészségügyi kiadás kiterhelésével kíván sújtani.

Ha a vizitdíjból akkora balhé volt, képzelhetjük, ebből mekkora lesz

Jövő októbertől kifizettetik a kezeléseket azokkal a páciensekkel, akik már három hónapja tartoznak az egészségügyi járulékkal. Egyes becslések alapján akár 700 ezer embert is érinthet az intézkedés, az Orvosi Kamara szerint pedig szélsőséges helyzeteket idéz majd elő az új szabály.

„Különösen aggályos, hogy az érintettet a késedelem bekövetkezése után a kötelezettség teljesítésére, illetve elmulasztásának jogkövetkezményeire nem figyelmezteti egyetlen állami szerv sem. Az elfogadott törvény alapján még egy egyszerű adminisztratív tévedés is (pl. rossz bevételi számlára utalás) igen súlyos, családok anyagi megrendüléséhez vezető következménnyel járhat” – fogalmazott a főpolgármester.

Karácsony szerint a törvény alkotmányjogi szempontból is aggályos, hisz az elfogadott szabályozás megsérti az Alaptörvény B) cikk (1) bekezdését, valamint komoly társadalmi következményekkel is járhat.

Ahogy a főpolgármester már utalt rá, az új törvény miatt már a Kincses Gyula vezette Magyar Orvosi Kamara is Áder Jánoshoz fordult, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) pedig egyenesen embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja a tb-ellátásról szóló törvényt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!