szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Miután a kampányban csődöt mondott a Fidesz csodafegyvere – az éjjel-nappal, minden hullámhosszon folyó szajkózással sem lehetett meggyőzni a választókat az ellenzéki jelöltek alkalmatlanságáról –, a kormány keményebb eszközökhöz folyamodott, hogy

a hazug állítást önmagát beteljesítő jóslattá változtassa.

Az elv – mint címlapsztorinkból kiderül – egyszerű. Ha nincs pénz, csak feladat, és az önkormányzatok még a saját bevételeiket is csak a kormány által meghatározott területre fordíthatják, idő kérdése csupán, hogy beigazolódjon: az ellenzék még egy települést sem tud működtetni, nemhogy egy országot. Odáig egyelőre még Orbán sem merészkedett, mint török barátja, Erdogan, aki – mint Világ rovatunk ismerteti – attól sem riad vissza, hogy a választók akaratából polgármesterséget elnyert politikusokat menesszen, sőt börtönbe küldjön, s a helyükre állami kinevezetteket ültessen.

Ha fék vagy ellensúly szerepében a NER-ben nincs is szükség az ellenzékre, biodíszletként igen. Bár a jövőben akár 60 napra is kitilthatók a Házból a renitens képviselők, szigorúan büntetnék az igazolatlan hiányzást a szavazásokról. Csoda-e, ha

a „hallgass a neved” ellenzék eszköztelennek érzi magát, és időnként robban?

Mint Tisza István idején. Napirend előtti felszámolás című cikkünk idézi fel, mi vezetett az ellenzék 1912-es parlamenti obstrukciójához, amit a házelnök Kövér az „ellenzéki felelőtlenség, ostobaság, hazafiatlanság” példájaként állított párhuzamba a mai történésekkel.

Nem mindig volt ilyen finnyás a Fidesz a parlamenti performance-okra, csakhogy akkor még maga is az ellenzékiek keserű kenyerét ette. A kínaiak magyarországi megjelenésében is csak addig érzékelt kockázatot, amíg az idehozott befektetésekből nem részesedett a holdudvara. Édes-savanyú című írásunkból kiderül, az önkormányzati választások előtt célzott kampány folyt, hogy a Magyarországon élő kínaiakat a fideszes jelöltek támogatására bírják. A kormány kegyeibe fogadott kínaiak vállalkozásai által elért üzleti sikerekhez fogható karriert azonban kevesen tudnak felmutatni. A kivételek egyike Rogán Cecília. A kérdés csak az, mi lesz a miniszterfeleségből üzletasszonnyá változott, válófélben lévő társ eddig fénysebességgel hasító vállalkozásaival (lásd Ki marad a boltban? című írásunkat). A rendszer működését mindenesetre jól mutatja, milyen gyorsan felszívódtak az eddig Rogán Cecília nevén futó rendezvények, szépségversenyek, divatbemutatók mögül a magánbizniszt közpénzmilliókkal támogató állami szponzorok.

Külön fejezetet érdemelne persze az is, hogy a NER luxusfeleségeinek, pufidzsekis Tiborczainak a vállalkozásai miért mindig az együnk-igyunk, járjunk trendi cuccokban tematikája, és még véletlenül sem mondjuk a művészetek, a kultúra körül forognak. De talán egyszer még az is kiderül, ki és miért tiltotta ki a HVG plakátjait a hirdetőoszlopokról véletlenül épp a Rogán Cecília-félék meggazdagodását bemutató lapszámunk megjelenése idején. Ám (Esterházy Péterrel szólva) az erő képzetét keltő magabiztos pofátlanságnak egyszer vége kell legyen. Egy másik klasszikus, a Borkai-ügyet a nyilvánosság elé táró Ördög ügyvédje már jó egy hónapja megjelent, legutolsó bejegyzésében jelezte: „Felkészül Rogán Antal.” Javaslom: olvassunk klasszikusokat, ha ismerni szeretnénk a jövőt!

A szerző a HVG vezető szerkesztője

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

Szülői Hang: „Várjuk a nyitást, de nem bármilyen áron”

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

124 millió forint a legdrágább, használt Audi RS6-os

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül

A rióinál is hatalmasabb Krisztus-szobor épül