szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamis aláírásokkal próbálkozott. Az íveken olyan név is volt, amelynek tulajdonosa már nem élt. A csaló ellen most emeltek vádat.

A Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy meg nem nevezett jelölt ellen, aki hamis aláírásokat tartalmazó ajánlóívekkel akart elindulni az országgyűlési választáson – írta a főügyészség csütörtök reggeli közleményében.

A vádirat szerint az ügy vádlottja, egy 36 éves férfi egy mikropárt egyéni országgyűlési képviselőjelöltként kívánt indulni a 2018-as országgyűlési választáson Budapest egyik választókerületében. A jelöléshez ötszáz választópolgár ajánlása volt szükséges.

A vádlott 824 ajánlást adott le, amelyből a választási bizottság 507 ajánlást fogadott el, majd nyilvántartásba vette a jelöltet. A férfi az ajánlások valódiságát aláírásgyűjtőként az íveken igazolta.

Az aláírások közül azonban 38 hamis volt, ugyanis a férfi olyan ajánlóíveket adott le, amelyeken ezek az aláírások nem a névtulajdonostól származtak, azokat ismeretlenül maradt személy az ívekre hamisította.

Egyes ajánlások névtulajdonosai már nem is voltak életben az ajánlóívek kitöltésekor.

A férfi végül nem indult el a választáson, a jelöltségről – amelyre nem is lett volna jogosult – lemondott, visszalépett a választástól.

A férfi ellen a Fővárosi Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre. A Fővárosi Főügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje a vádlottat végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!