szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ígéretek szerint minden egyetemen startup központ nyílik, amellyel önálló vállalkozás indítására ösztönzik majd a hallgatókat.

Palkovics László innovációs miniszter is ott volt az Educatio oktatási szakkiállítás megnyitóján a Magyar Nemzet tudósítása szerint. Palkovics először arról beszélt, hogy szerinte lényegesen javult a magyar egyetemek hazai és nemzetközi presztízse,

a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült.

A rangsorokban legelőkelőbb helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem áll. A tárcavezető mást is bejelentett a felvételizőknek. Mint mondta,

  • az 500 pontos rendszerben maximum 400 pontot kell majd elérni az állami ösztöndíjas képzésekhez;
  • emellett februártól harmadával nőnek a felsőoktatási ösztöndíjak.

A Magyar Nemzet cikke szerint a számok nyelvén mindez azt jelenti, hogy az egy főre jutó hallgatói normatíva 128 ezer forintról 166 ezer forintra nő. (A diákok összesen 17 különböző ösztöndíjat vehetnek igénybe tanulmányi vagy rászorultsági alapon.)

A lap idézi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét is, Birkner Zoltánt, aki azt mondta, a közeljövőben minden hazai egyetemen nyitnának egy startup központot, ahol a hallgatókat az önálló vállalkozás indítására ösztönöznék.

Ezekben a központokban nemcsak a vállalkozóvá válás módszertanát, gyakorlati tudnivalóit ismerhetik meg a diákok, hanem mentorhálózatot is mögéjük teszünk, többek között pénzügyi, szabadalmi és eszközfejlesztési segítséggel – tette hozzá Birkner.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!