szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség eljárást, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálatot indított.

Felkerült a Facebookra egy másfél perces videó, amelyen az látható, hogy egy fiú ütlegel és rugdos egy másik fiatalt a Somogy megyei Zita Speciális Gyermekotthonban. A felvételt (amelyet azóta eltávolítottak a közösségi oldalról) egy harmadik társuk készítette, aki időnként nevetgélve kommentálja a történteket.

A bántalmazó először azért rúgja fejbe, majd üti meg a másik fiút, mert mint mondja, „beáll neki”. Az ajtóig hátráló, láthatóan rettegő fiatal hiába kérleli Karcsinak nevezett támadóját, hogy ne bántsa, az előbb magával húzza a szoba közepére, majd ismét a fejébe rúg. „Karcsi” ezután a másik karját csavarja ki, majd újra megrúgja, tenyérrel üti a fejét, egy újabb karcsavarás után pedig teljes erőből lapockán üti ököllel. Az összegörnyedő fiú ezután egy óriási ütést kap a tarkójára, majd Karcsi felállítja, és oldalról arcon rúgja, majd ismét megüti. A videó ezek a ponton ér véget, mert a szobába belép valaki.

Az Index megkeresésére a rendőrség azt közölte, hogy az ügyben a Kaposvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya súlyos testi sértés bűntett kísérlete miatt indított büntetőeljárást. Arról nem nyilatkoztak, hogy kezdeményezték-e a bántalmazó fiatal letartóztatását, később azonban a Police.hu-ra, a rendőrség honlapjára felkerült egy közlemény, amelyből kiderült: meghallgatták a sértettet és további tanúkat a gyerekotthonban.

A lap úgy tudja, hogy a rendőrség keresi a verekedőt, aki időközben vélhetően megszökött az intézményből.

Az Indexnek az otthon igazgatója, Tomorné Huber Éva azt mondta, hogy az ügyben ő nem, csak a felettes szerv, azaz az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nyilatkozhat. A tárca péntek délutáni közleményéből az derül ki, hogy Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár tájékoztatást kért a megvert fiú állapotáról és vizsgálat lefolytatására utasította az intézményt fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatóját.

A lap emlékeztetett: az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala korábban vizsgálta a kaposvári intézményt, és súlyos problémákat tárt fel. Jelentése szerint az otthon túlzsúfolt volt, az épület és a lakóhelyiségek le voltak rohadva, az ott lakó gyerekek között pedig általános erőszak volt a jellemző.

A Zita gyerekotthonban kizárólag speciális szükségletű, 12 és 18 éves kor közötti kiskorúak nevelkednek, akik súlyos pszichés személyiségfejlődési vagy súlyos disszociális tüneteik vagy pszichoaktív szerhasználat miatt, összetett szakértői vizsgálat véleménye alapján kerülnek be.

(Nyitókép: Smogyvi.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!