szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre kevesebb a diák, de arányaiban még mindig a gimnáziumot választják a legtöbben.

Nem nőtt, hanem csökkent a szakgimnáziumba és szakközépiskolába járó tanulók száma a 2019/2020-as tanévben – írja a Népszava a a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai alapján.

A középiskolákban az össz diáklétszám 5,6 ezerrel csökkent az előző tanévhez képest, azonban a különböző iskolatípusokat eltérően érintette a létszámváltozás. Míg a gimnáziumba járó tanulók száma az elmúlt tanévhez képest 1,4 ezer fővel 189 ezer főre nőtt, addig a szakgimnáziumba és szakközépiskolába járó tanulók száma egyaránt csökkent. A tanulók létszáma a szakgimnáziumokban 3,7 ezer fővel 149 ezer főre, a szakközépiskolában 3,1 ezer fővel 65,8 ezer főre fogyatkozott - írja a KSH.

A számok ellentmondanak az optimista nyilatkozatoknak. Pár hónapja Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke trendfordulóról beszélt azt állítva, hogy tavaly először több középiskolás diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint általános gimnáziumban. Palkovics László miniszter is azt a következtetést vonta le a számokból, hogy a "szakképzésé a jövő".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!