Leállította a vonatot a mozdonyvezető, mert lejárt a munkaideje

Leállította a vonatot a mozdonyvezető, mert lejárt a munkaideje

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az utasokat leszállították a Vác és Budapest között közlekedő szerelvényről.

A Facebookon terjedő beszámolók tanúsága szerint a szerda reggel Vác és Budapest között közlekedő S70-es vonat Rákospalota-Újpest állomáson megállt, és nem ment tovább,

mert a mozdonyvezetőnek útközben lejárt a munkaideje.

Az üggyel kapcsolatban levelet írtunk a MÁV sajtóosztályának, hogy pontosan mi történt. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A Vác és Budapest között közlekedő S71-es vonat vezetője tavaly decemberben Csomádon állította le a vonatot, szintén azért, mert lejárt a 12 órás műszakja – idézte fel az esetet cikkében az Index. A MÁV akkor azt közölte, hogy "a vonaton éjszakai műszakban szolgálatot teljesítő mozdonyvezető vezetési ideje lejárt. Az érvényben lévő hatósági előírások miatt 12 óra eltelte után nem vezethet tovább."

2018 júniusában a Dália IC mozdonyvezetője még azelőtt leállította a szerelvényt, hogy beért volna Füzesabonyba. A vonat a puszta közepén állt, a pórul járt utasoknak fél órát kellett várniuk, mire megjött a váltás, és a vonat folytatni tudta az útját.

Megkerestük a MÁV-ot, a vasúttársaság a következő választ küldte szerkesztősünk részére:

"A Vácról a Nyugati pályaudvarra közlekedő ma reggeli S70-es vonat mozdonyvezetőjének lejárt a szolgálati ideje, a biztonsági szabályok szerint a 12 órát meghaladó munkavégzés nem engedélyezhető. A forgalomirányításhoz érkezett az információ, hogy a mozdonyvezető ideje lejár és nem közlekedik tovább a vonat késése miatt, ezért kénytelen volt leváltót kérni.  Az irányítók egy másik mozdonyvezetőt küldtek.

A vonat ekkor érkezett Rákospalota-Újpest állomásra 19 perces késéssel. A forgalomirányító értesítette az állomási személyzetet, hogy a vonat nem közlekedik tovább és tájékoztassák az utasokat az átszállásról, ezt a jegyvizsgálók megtették. A vonaton 500 utas volt, ebből 300-an a következő, Rákospalota-Újpestről 8:35-kor induló vonattal utaztak tovább a Nyugati pályaudvarra, körülbelül 200 utas a BKK járatait vette igénybe.

A vasúttársaság az utasok elnézését kéri az átszállás és a késés okozta kényelmetlenség miatt."  

Hozzászólások