szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Árpád híd megállót nevezik át.

Az Árpád híd metróállomás neve szombattól Göncz Árpád városközpont lesz – írta közleményében a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A közlemény szerint „Göncz Árpádról, Magyarország rendszerváltás utáni első köztársasági elnökéről és műfordítóról 2016-ban nevezték el a XIII. kerületi, Árpád híd pesti hídfőjénél fekvő területet, ahová szobrot is állítottak az emlékére. A terület részét képező Árpád híd metróállomás január 31-től a Göncz Árpád városközpont nevet viseli.”

Az érintett városrész nevének megváltoztatása korábban a XIII. kerületi önkormányzat kérése volt, amit 2016 márciusában a Fővárosi Önkormányzat elfogadott. Az átnevezés január végén valósul meg, az utastájékoztatók, a térképek és a menetrendek frissítését a BKK munkatársai elkezdték és folyamatosan végzik.

A Közlekedő Tömeg csoport korábban arról írt, hogy le kellett volna fújni az átnevezést. Az egyesület szerint Budapest csomópontjainak neve az elmúlt időszakban egyfajta sajátos, politikai játszótérré alakult. „Joggal merül fel a kérdés: milyen városközpont az, amelyik 4 kilométerre van a város tényleges központjától? Milyen félreértésekhez vezethet ez angolul?” – fogalmaztak korábban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!