szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kemény üzenetet küldött a Színház című folyóiratnak és Tompa Andreának is. A színházkritikusok munkáját meg lényegében feleslegesnek nevezte, hiszen úgyis a néző dönt.

Interjút adott a Pesti Hírlapnak Vidnyánszky Attila, a színháztörvény és a színházak közötti összefogás témájának apropóján pedig elég erős mondatokat címzett Mácsai Pálnak, aki például a hvg.hu-nak adott tavaly decemberi interjújában is a színházszakmai szolidaritás hiányáról beszélt. Vidnyánszky egyrészt nem ért egyet ezzel a hiánnyal, másrészt szerinte a tavaly decemberi Madách téri tüntetés sem volt szakmai.

„Három színház meg az alternatív színházak csoportja eldöntötte, hogy tüntet, miközben a színházak 90 százaléka szerint ez nem helyes, mert ahol politikusok lépnek fel, az nem szakmai tüntetés. Meggyőződésem, hogy sokan azért nem mentek el a tüntetésre, mert azt politikailag motivált és manipulált félinformációk alapján szervezték. Úgy állították be magukat, mintha az egész szakma nevében szólnának. Amíg a megszólalásokból áradó gőg nem szűnik, addig esély sincs normális dialógusra.

Valószínűleg az fáj Mácsainak, hogy csak három színház ment el, és nem huszonöt. Lehet, hogy az a huszonöt nem ért vele egyet.

Vidnyánszky védelmébe vette Eszenyi Enikőt, a Vígszínház igazgatóját, aki viszont nem vett részt a tüntetésen – egy friss interjúban ő ezt azzal indokolta, hogy nem akar politikai térbe belépni. „Nézzék meg, mit művelt a liberális sajtó Eszenyi Enikővel, amiért nem vett részt a tüntetésen. A liberális szemlélet szerint sokféle gondolat lehetséges, mégis azt éljük meg, hogy aki mást gondol, azt megbüntetik. De szerencsére már nem azokat az időket éljük a színházi szakmában, hogy csak egyet lehet gondolni. Már nem kell egyfelé igazodni” – mondta Vidnyánszky.

A Nemzeti Színház igazgatója a színházkritikusokról is megosztotta gondolatait, annak apropóján, hogy a legutóbbi bemutatójukról, Örkény Macskajátékáról szóló kritikát a Színház című folyóirat grafikákkal volt kénytelen illusztrálni, mert nem adott azokból a jelenetfotókból, melyeket közpénzből készített a színház. Vidnyánszky ezt egyrészt azzal indokolta, hogy a főszerkesztővel, Tompa Andreával régóta tartó vitájuk van. „Ő mindent elkövetett, hogy külföldön befeketítsen, amikor átvettem a Nemzeti Színházat” – mondta, hozzátéve, hogy egy intézmény jóhírének védelme elsődleges igazgatói feladat, ezért a kompetenciájába tartozik, hogy megtagadja a fotók használatát. Vidnyánszky azt mondta, ha tudja, hogy egy orgánumnak ellenséges a hozzáállása, ha megkérdőjelezi a Nemzeti Színház létjogosultságát is, „számomra az a lap nem létezik mint szakmai fórum”.

Vidnyánszky nyolc-tíz éve nem olvas kritikát, most a fia, ifj. Vidnyánszky Attila színházi munkája miatt kapcsán kezdte el újra. „Gazemberség, ahogy őt is pusztítják, és nem szuverén alkotóként kezelik, és az én kultúrpolitikai működésem rá is árnyékot vet” – üzent a Kritikusok Céhe egy részének, majd konkrétan azt ajánlotta, hogy

a nézők ne olvassanak kritikát.

„Menjen színházba, háborodjon fel, fanyalogjon vagy rajongjon őszintén. Legyen elfogult vagy méltányos. De döntse el maga! Csak a nézői visszajelzésnek van hitele. Az viszont szent. A nézőnek mindig igaza van!”

Ami a távlati terveit illeti, a Nemzeti Színház igazgatójának 2023-ig tart a kinevezése, de nem döntött még a folytatásról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Czeglédi Fanni - Balla István Kult

Mácsai Pál: Most félelemkeltés van, hogy tudd, hol a helyed

A múlt heti tüntetésig egyáltalán nem hitt a szakmai szolidaritásban, csak az egyéni akciókban. A szakmai összefogást ma már kicsit másképp látja, és a színházak kiállása megerősítette abban, hogy ki kell mondani, hol a határ. Mácsai Pál újabb öt évig vezeti az Örkény Színházat, a pozícióját nem félti, a színházat viszont nagyon is. Mint ahogy a függetleneket is, akiknek egy szolidaritási akció keretében gyűjtenek pénzt. A Gothár-ügy mélyen megrázta, de állítja: a színházi szakma a legerkölcsösebbek egyike. Interjú.

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Két nagy japán légitársaság több százezer ügyfelének adatait lopták el hackerek

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren, a rövidpályás gyorskorcsolya vb-én

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált

Az én hetem: Lackfi János látja a home office-ban lopakodó lelket és halált