szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ne ölelkezzenek, ne fogjanak kezet, most jobb távolságot tartani – írják.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) pénteken kiküldött tájékoztatójában azt írja, hogy vezetése folyamatosan kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal és szervekkel, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériummal. Beszámoltak arról is, hogy kiadtak egy fertőző betegségek terjedésének megakadályozásáról szóló rektori-kancellári közös utasítást, illetve megkezdődött az ezzel kapcsolatos feladatterv végrehajtása.

Tekintve, hogy a vírus ellenszere nem ismert, jelenleg az a legfontosabb, hogy csökkentsük a vírus elterjedésének esélyeit – írták.

Ennek érdekében az egyetem vezetése felkérte a kínai hallgatókat, a velük, illetve Kínából visszaérkezettekkel közös szálláshelyen lakó hallgatókat, továbbá mindazokat, akik az elmúlt időszakban tértek vissza a fertőzés által érintett területekről, hogy február 16-ig ne látogassák az egyetemi foglalkozásokat, és ne intézzék személyesen tanulmányi ügyeiket az egyetem épületeiben, azt inkább elektronikus úton tegyék meg.

Levélben figyelmezteti hallgatóit az ELTE, hogy mossanak gyakrabban kezet

Legyen kéznél zsebkendő is, ha tüsszenteniük kell. Az intézmény szerint a betegségek megelőzése mindannyiuk érdeke.

"Az egyetem kötelező jelleggel kitölteti a potenciálisan veszélyeztetett hallgatókkal, oktatókkal az egészségügyi hatóságok által elrendelt kockázati kérdőívet, és annak kielemzését követően további intézkedéseket foganatosíthat" – írták a kiküldött tájékoztatóban, melyben néhány tanácsot is megfogalmaznak. Ilyen a gyakori és alapos kézmosás, a helyes zsebkendő-használat, a szellőztetés, a személyközi kapcsolatokban a nagyobb távolság megtartása, a kézfogások, ölelések mellőzése.

Ugyanilyen fontos, hogy aki betegnek érzi magát, ne menjen közösségbe, hanem forduljon orvoshoz – írta az egyetem. A koronavírus okozta megbetegedés főbb tünetei a nehéz légzés, a légszomj, a száraz köhögés, de legfőképpen a magas láz. Mivel ezek a tünetek lényegében megegyeznek a téli időszakban gyakori influenza tüneteivel, fontos, hogy ne essünk pánikba, és ne keltsünk pánikot, de mindenképpen forduljunk orvoshoz – javasolta az intézmény.

A BGE szerint minden további intézkedés esetében haladéktalanul tájékoztatják az egyetem hallgatóit, oktatóit és munkatársait.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában a vírusról szólva azt mondta, még nincs baj, de lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!