szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tiltakoznak a sajtószakmai szervezetek a Fidesz tüntetésén történt, újságírókkal szembeni atrocitások miatt.

Garázdaság gyanújával, ismeretlen tettesek ellen nyomozást indított a rendőrség azután, hogy a HVG munkatársát a Fidesz csütörtök esti, rasszizmus elleni tüntetésén többen is inzultálták. Eközben a színpad mögötti kivetítőn az a mondat volt olvasható: „Állítsuk meg a gyűlöletet!” Nem ő volt az egyetlen újságíró, akit szidalmaztak, lökdöstek, vagy akadályoztak munka közben.

Erre reagálva közös nyilatkozatot tett közzé a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre több támadás éri a munkájukat végző újságírókat. Mint írták:

nem válhat normává az újságírók megfélemlítése, bántalmazása – ne hagyjuk magukra a média munkatársait!

A két szervezet jelezte:

a leghatározottabban tiltakoznak és példás büntetést várnak el a demonstráción az újságírókat ért atrocitások miatt.

„A szakma felháborítónak és jogsértőnek tartja azt támadást, amelynek ismét újságírók voltak az áldozatai. Az utóbbi években egyre több inzultus éri az újságírókat, akik különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak, hiszen sokszor már a felületes szemlélő is látja rajtuk, hogy újságírók, így ők válnak leggyakrabban célponttá” – írták, s elfogadhatatlannak nevezték, hogy 2020. Magyarországán felheccelt és magukból kivetkőzött „provokátorok” a munkájukat végző sajtótudósítókat garázda módon megtámadják, testi épségüket veszélyeztetik.

Azt is megjelezték a szakmai szervezetek, hogy bár a gyülekezési jog állampolgári jog, ennek gyakorlása semmilyen gyűlés résztvevőit nem hatalmazza fel semmilyen garázda cselekedetre, mások testi épségének veszélyeztetésére vagy vagyontárgyainak a rongálására.

„Az elmúlt időszakban egyre több példát látunk arra, hogy a sajtó képviselőit munkájukban akadályozzák. Nyilvános eseményekről zárják ki őket, kérdéseiket állami intézmények bojkottálják. Ez mind elfogadhatatlan, hiszen mindannyiunknak rosszabb lesz attól, ha a sajtó nem végezheti a feladatát szabadon és félelemmentesen. Az erőszak ugyanakkor az egyénen és az újságírószakmán keresztül a széles körű, hiteles tájékoztatás és tájékozódás lehetőségét veszélyezteti, a társadalom működését támadja” – fogalmaztak.

Hangsúlyozták azt is, hogy a gyűléseket biztosító rendőrök kötelessége megvédeni mind a résztvevők, mind a sajtótudósítok, mind járókelők biztonságát. Felszólították továbbá az illetékeseket, hogy tegyenek eleget a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény által előírt kötelezettségeiknek, biztosítsák a törvény által előírtakat, egyebek között azt a rendelkezést, miszerint a gyűlés vezetője felel a gyűlés békés jellegének megőrzéséért.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

28 évig tarthatta fogságban a fiát egy svéd nő

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Kompresszor és V8: 550 lóerős divatterepjáró a Jaguartól

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében

Már az ivóvízellátással is bajok vannak Tigrében