szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Tudománypolitikai Tanács létrehozásáról azt követően döntöttek, hogy a Magyar Tudományos Akadémiától elvették kutatóintézeteit. Az új társelnök, Günther Oettinger nagy híve az atomenergiának és régi ismerőse Orbán Viktornak.

A keddi Magyar Közlönyből derül ki, hogy Orbán Viktor döntött a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökének és tagjainak kinevezéséről. A miniszterelnök Palkovics László innovációs miniszter javaslatára:

  • Günther Oettingert, az Európai Bizottság volt biztosát a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács társelnökévé nevezte ki.
  • Birkner Zoltánt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét,
  • Jakab Rolandot, az Ericsson Magyarország Kft. regionális igazgatóját,
  • Krausz Ferencet, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatóját,
  • Lovász Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét,
  • Orbán Gábort, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatóját,
  • Pakucs Jánost, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnökét,
  • Varga Mihály pénzügyminisztert,
  • Világi Oszkárt, a MOL Nyrt. Csoportszintű Innovatív Üzletágak és Szolgáltatások ügyvezető igazgatóját,
  • valamint Závodszky Péter nyugalmazott egyetemi tanárt pedig a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagjává nevezte ki.

A kinevezés február 5-től három évre szól. (A másik társelnök maga Palkovics László innovációs miniszter lesz.)

A listáról a legérdekesebb név Günther Oettinger, akit sokáig Orbán kedvenc EU-s biztosának neveztek. Oettinger CDU-s politikus, volt az Európai Bizottság energiaügyi, költségvetési és digitális gazdaságért felelős biztosa is, de felelt korábban a költségvetésért is.

A 444 megjegyzi, hogy energetikai biztosként a német politikussal kellett a magyar kormánynak tárgyalnia a közműcégek felvásárlásáról, a rezsicsökkentésről és a paksi bővítésről is. Utóbbi szükségességéről valószínűleg nem volt annyira nehéz Orbánéknak meggyőznie a biztost, aki híresen nagy híve a fosszilis energiahordozóknak és az atomenergiának, cserébe úgy gondolja, hogy a megújuló energia túlságosan nagy terhet jelent a gazdaságnak – ez utóbbiról biztosként jelentést is íratott, amiben fel voltak sorolva az egyes energiaágazatokba folyó támogatások, majd Oettinger, mikor látta, hogy a fosszilis tüzelőanyagoknál és az atomenergiánál még a megújulóknál is brutálisabb számok szerepelnek, töröltette azokat a jelentésből – jegyzi meg a lap.

A 168 Óra már tavaly év végén megírta, hogy ők lesznek a kinevezettek, a Magyar Nemzet pedig korábban arról írt, hogy az NTT-t a tudományos kutatások finanszírozásának átalakítása (tehát azt követően, hogy az MTA-tól elvették kutatóhálózatát) miatt hívott életre a kormány. A tanács felállításáról még júliusban határozott az Országgyűlés, amikor a kutatási intézményrendszer reformjáról, többek közt az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) létrehozásáról is döntöttek.

Az NTT-listán érdekesség még Világi Oszkár neve, ő a leggazdagabb szlovákiai magyar, a dunaszerdahelyi DAC focicsapat tulajdonosa és a MOL szlovákiai cégének vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról a Klebelsberg Központ

Nem vezet nyilvántartást a koronavírusos pedagógusokról a Klebelsberg Központ

Milyen fülhallgatót vegyek? Mit tud az AirPods Pro, milyen a legújabb Samsung? És a Huawei?

Milyen fülhallgatót vegyek? Mit tud az AirPods Pro, milyen a legújabb Samsung? És a Huawei?

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját