Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Fazekas Sándornak kell vizsgálnia a zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás eredményeit. Mindezt államtitkári fizetésért, a képviselői fizetésével együtt, így már több mint 2,5 milliót fog keresni.

"A földügyi szabályozás érvényesítésének koordinálásáért felelős” kormánybiztossá nevezték ki két évre Fazekas Sándor Fidesz-képviselőt, aki 2010 és 2018 között vidékfejlesztési, illetve földművelésügyi miniszter volt, előtte pedig húsz évig Karcag polgármestere.

Feladata, hogy vizsgálja meg és kövesse nyomon a  zsebszerződések visszaszorítását célzó szabályozás hatályosulását, ennek érdekében elemezze a kérdés kapcsán megszületett bírósági döntéseket és hatósági határozatokat;
tekintse át a földügyi szabályozást, különös tekintettel a haszonélvezet, haszonbérleti jog intézményére; valamint a termőföld védelme és a magyar gazdák érdekében szükség szerint fogalmazzon meg javaslatokat.

Fazekas a kormánybiztosi munkáért a képviselőként, a mezőgazdasági bizottság tagjaként felvett havi 1 385 580 forint tiszteletdíja mellé államtitkári díjazást, azaz nagyjából még egyszer ennyit kap, és ötfős titkárság fogja segíteni a Miniszterelnökségen.

2013-ban a magyar parlament olyan szabályozást fogadott el, amely szerint megszűnik minden olyan fennálló, határozatlan idejű vagy 2032 után lejáró haszonélvezeti jog, amelyet nem közeli hozzátartozók közötti szerződéssel alapítottak. A kormány célja ezzel az volt, hogy az úgynevezett zsebszerződéseket megszüntessék, mielőtt – 2014. május elsején – megszűnik az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma.

Kimondta az EU Bírósága: jogsértő a magyar földtörvény

Sérül a tőke szabad mozgásának elve és a tulajdonhoz való jog azzal, hogy a külföldiek haszonélvezeti jogát megszüntették.

Az Európai Bíróság ezért tavaly májusban elmeszelte a magyar államot, mert Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok haszonélvezeti jogának megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!