szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fizetett szabadságot követelnek a tanároknak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában
A kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy ha a koronavírus terjedése miatt le kell rövidíteni a tanévet, azt akkor is érvényesnek ismerje el, valamint hogy fizetett szabadságra küldje iskolabezárások esetén a pedagógusokat - közölte az Országgyűlés oktatásért is felelős bizottságának szocialista alelnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Kunhalmi Ágnes szóvá tette, hogy az egyik koronavírusos nő családján és gyermeke iskolai osztályán nem végeztek tesztet.

Az ellenzéki politikus Orbán Viktor reggeli, a Kossuth rádiónak adott interjújára reagálva visszautasította és felháborítónak minősítette, hogy a miniszterelnök azzal "fenyegette meg" a pedagógusokat: ha bezárják az iskolákat a koronavírus terjedése miatt, fizetés nélküli szabadságra kell menniük.

Kunhalmi Ágnes ostoba érvnek tartja, hogy azért nem zárják be az iskolákat, mert a gyerekek nem érintettek, holott ők is megfertőződhetnek és továbbadhatják a vírust. Kockázatot jelent ma az iskolák nyitva tartása - hangoztatta. Szólt arról is, hogy a kormány nem spórolhat a koronavírus-teszteken.

Komjáthy Imre, az MSZP alelnöke bér-, családvédelmi és munkahelyvédelmi garanciát követelt a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Emlékeztetett arra, hogy pártja a vírus miatt a magyar emberek érdekeit védő intézkedéscsomagot dolgozott ki, javaslataik érintik az egészségügyet, a dolgozókat, a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv), az időseket, a nyugdíjasokat, a szociális ellátásban részesülőket, a pedagógusokat, a diákokat és a szülőket.

Felszólította a kormányt, hogy azonnal kezdjen tárgyalni a munkaadókkal és a munkavállalókkal. Elmondta, szakszervezeti vezetőkkel folytatott megbeszélésein kiderült: sok helyen hiányosak a munkavédelmi protokollok és a munkavállalók tartanak attól, hogy nem kapnak munkabért, ha karanténba helyezik őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!