Tetszett a cikk?

Lesznek csoportos koronavírusos megbetegedések is – jelentette ki a miniszterelnök.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Orbán Viktor és felesége csütörtök este érkeztek vissza Magyarországra Moldovából, mindkettőjüket ellenőrizték is Ferihegyen. Pénteken pedig már a Kossuth rádióban volt Orbán, ahol először a rendkívüli jogrendről beszélt a kormányfő.

A békebeli demokrácia és a háborús helyzet közötti fázis ez – mondta.

Sokáig gondolkodott rajta, bevezessék-e a veszélyhelyzetet, de végül úgy döntött, meghozzák. Egyelőre csak két hétig az alkotmányos szabályok szerint, de Orbán szerint meg fogják hosszabbítani, ugyanis a koronavírus ezt indokolja.

A miniszterelnök azt mondta, nem igaz, hogy Kínában megszűnt volna a koronavírus, pusztán annyi történt, a csúcsponton túl van az ottani helyzet, de „a csúcsról le is kell jönni.” Ráadásul – tette hozzá – ez egy ismeretlen vírus, nincs ellenszer, ez pedig fokozza a bizonytalanságot. „Az igazság az, hogy nem egy-két hétről vagy egy-két hónapról beszélünk” – vázolta, mikorra lehet vége ennek a járványnak.

Azzal kell számolnunk, hogy az életünk megváltozik. A járvány megállítására intézkedéseket kell tenni.

A magyar jogrend azonban – folytatta – fel van készülve az ilyen rendkívüli helyzetekre, a kormány pedig nem fog habozni, él a rendkívüli jogrend adta lehetőségekkel. A kabinet a vírus terjedésének megállítására fog törekedni Orbán szerint, ezért elismételte, hogy például akik külföldről térnek haza, azok karanténba kerülnek.

Elegen vagyunk – mondta Orbán, szerinte megfelelő számú egészségügyi dolgozó van Magyarországon. De egészségügyi eszközökből még rendelt tartalékokat a kormány. „Kellene még fegyelmezettség is, de ebben is jobban állunk, mint várható volt.” Hozzátette: a pénzügyi erőforrásokat most a járvány terjedésének megakadályozására fordítják. Arról azonban nem beszélt Orbán, nem is kérdezték, hogy védőfelszerelés nélkül ápoltak egy koronavírusos beteget a János kórházban, a dolgozók aggódnak. Csak annyit mondott:

Az ország eddig jól vizsgázott – összegzett.

Majd garanciát vállalt arra, hogy mindent, ami emberileg lehetséges, „talán kicsit többet is, meg fogunk tenni.”

A műsorvezető megkérdezte, miért nem zárták be a közoktatási intézményeket, miért csak az egyetemeken rendeltek el távoktatást. Orbán azt felelte, figyelik a környező országok helyzetét, azon is sokat gondolkodtak, az egyetemeket bezárják-e, de „ott sok a külföldi” – magyarázta. „Nem véletlen, hogy a vírus az irániak között ütötte fel a fejét.” A közoktatási intézményeket azért nem zárták be, mert a vírus nem jelent veszélyt a legfiatalabbakra, mondta Orbán.

Ma Magyarországon nem a gyerekek vannak veszélyben, hanem az idősek.

De ha ennek látják a jelét, új döntést fognak hozni. „Most a szüleinket és a nagyszüleinket kell védeni.” Ha az iskolákat bezárják, az a tanév végét is jelentené egyben, a tanárokat pedig fizetés nélküli szabadságra küldik, ugyanis akkor nem kettő vagy három hétre zárnák be. „Várjunk” – mondta.

A gazdaságra is nagy hatással van a vírus. „A helyzet sokkal súlyosabb, mint azt az emberek gondolnák”, mondta a rádióban Orbán, korábban pedig úgy fogalmazott, hogy a turisztikai szezonnak „kampó”.

Felmérhetetlenül súlyos következményekkel kell számolni.

A kormányfő megismételte, amit az iparkamara ülésén már mondott, hogy a gazdasági szereplők mondják meg, mekkora károkat okoz nekik a vírus, azt terjesszék a kormány elé, a kabinet pedig akciótervet fog kidolgozni. „Ahhoz, hogy a motort újra be tudjuk majd indítani, nagy erőfeszítéseket kell tenni.” Hozzátette, a 2020-as költségvetést át kell szabni, a következő évit is át kell majd gondolni. „De itt és most az emberélet az első. De a hátsó szobákban már ott ülnek a könyvelők.”

A közmédia műsorvezetője egy huszárvágással összekötötte a migrációt és a koronavírust, Orbán pedig helyeselt, a kettő között „logikus összefüggés van. Kétfrontos háborúban vagyunk.” Magyarország azonban eddig sem engedett be senkit, ezt követően sem fog – szögezte le a miniszterelnök. Majd úgy fogalmazott:

Lesznek csoportos megbetegedések is, de egyelőre csak egyéni megbetegedések vannak.

De a műsorvezetőt nem sikerült kizökkenteni, továbbra is a migrációról kérdezte Orbánt, arról faggatta a kormányfőt, változott-e az európai hozzáállás a migrációban, illetve Magyarország megítélésében. „Ne adjanak nekünk életvezetési tanácsokat” – üzent a miniszterelnök az európai vezetésnek válaszul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Videót mutattak be Elon Muskék majmáról, amelyik gondolatokkal videojátékozik

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje