szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tovább drágul az állam számára a katolikus egyház nagy eseménye: most újabb csaknem kétmilliárd forintot utalt ki a kormány.

A hvg.hu már 2017-ben beszámolt róla, hogy az eredetileg 17,9 milliárdra tervezett támogatás 22 milliárdra nőtt, az esztergomi érsekség pedig szabad kezet kapott, hogy milyen ingatlanokat vásárol vagy újít fel a kapott pénzből. 2019 őszén az összeg már a 30 milliárdot közelítette.

A most adott pénz a csütörtök esti Magyar Közlöny határozat szerint „a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezésével összefüggő eszközbeszerzéseket, a működési, szervezési és lebonyolítási feladatok ellátását” szolgálja, és azért döntöttek így, mert a kormány „elismeri a Magyar Katolikus Egyház kiemelkedő szerepét a hitéleti programok és beruházások megvalósításában”.

Más, költségvetést érintő döntést is hozott a kormány: „a bölcsődei pótlék emelésének és kiterjesztésének ellentételezését szolgáló kiegészítő támogatás biztosítása érdekében” 102 millió forintot kapnak az önkormányzatok.

(Kép: illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!