T. R.
T. R.
Tetszett a cikk?

Szlávik doktor az Operatív Törzs tájékoztatóján azt mondta, 49 koronavírusos beteget ápolunk a Szent László Kórházban, heten szorulnak intenzív ellátásra

Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Az online térbe költözött az Operatív Törzs napi tájékoztatója, amit a kormány járványügyi, higiéniás okokkal indokolt. Viszont ez azzal is járt, hogy kérdéseinket két órával a tájékoztató előtt, az ott elhangzottak és a többi médiatermék kérdéseinek ismerete nélkül kellett megküldenünk.

A hvg.hu szerkesztőségéből az alábbi kérdéseket juttattuk el a törzsnek:

 • Korábban azt mondták, a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk. Mi az az esetszám, amelynél elmondható, hogy a járvány immár tömeges?
 • Elegendőnek gondolja az Operatív Törzs a megyénkénti 1 mentőt, akik koronavírus-tünetekkel rendelkezőkhöz mennek ki mintát venni? Növekedhet-e a jövőben ez a szám, illetve van elegendő kapacitás az Országos Mentőszolgálatnál erre? Egy mentő napi hány esethez tud kimenni?
 • Készül intézkedésterv a munkavállalók és az otthon maradni kénytelen szülők védelmében is? Ha igen, mire/kikre fókuszál majd és milyen lépésekkel?
 • Terveznek-e rendkívüli intézkedéseket a hajléktalanellátásban a koronavírus terjedése miatt?

*

A vasárnapi adatok szerint Magyarországon

A halálesetek száma vasárnap délelőtt növekedett négyről hatra, akkor közölték, hogy elhunyt egy 65 éves és egy 75 éves magyar nő.

A stáb vasárnapi tájékoztatóján Szlávik János főorvos azt mondta, 49 koronavírusos beteget ápolunk a Szent László Kórházban, heten szorulnak intenzív ellátásra. Az elhunytakról azt mondta, a magas kor eleve kockázati tényező, az áldozatok pedig más betegséggel is rendelkeznek.

Az intenzív osztályos betegek átlag életkora 66 év, a halottaké 69 – fogalmazott Szlávik.

Általánosságban azt mondta, a kórházban ápolt beteg közel fele enyhe tünetekkel rendelkezik, nagyjából húsz százalékában fordul elő, hogy a tünetek komolyra fordulnak, ők kerülnek intenzív osztályra és lélegeztetőgépre.

Egy beteg két hete van lélegeztetőgépen – jelentette Szlávik.

Többször felhívta a figyelmet arra is, hogy a legnagyobb veszélyben az idősek vannak, akiknek azt javasolta, maradjanak otthon.

Müller Cecilia tisztifőorvos is szót kapott, azt mondta: egyre inkább a tömeges megbetegedések felé tartunk. Az ország bármelyik pontján jelen van a vírus – mondta. A tisztifőorvos empátiát kért és azt, hogy mindenki maradjon otthon, elsősorban az idősek.

Majd hosszan beszélt az önkéntes, házi karantén szabályairól:

 • amennyire csak lehet, különüljön el az illető,
 • gyakran takarítsunk,
 • ritkás legyen az érintkezés,
 • a szeméthez pedig használjunk duplafalú zsákot, végül
 • kézmosás, kézmosás, kézmosás.

Lakatos Tibor ezredes a határátkelősről azt mondta, zavartalan, de egy-két helyen előfordul rövidebb-hosszabb várakozás. A hatósági, házi karanténról elmondta, hogy 3945 ember van ilyen helyen, a rendőrök 19 ezernél is több ellenőrzést végeztek. 84 személlyel szemben tettek feljelentést, 18 alkalommal szabtak ki helyszíni bírságot, kétszer figyelmeztettek. Az üzletek zárva tartásával kapcsolatban 24 feljelentést tettek, 12 helyszíni bírságot szabtak ki, három alkalommal figyelmeztettek.

Kérdések

Mohács polgármestere korábban bejelentette, Mohács gócponttá vált. Erről Müller Cecília azt mondta, ez nem igaz.

Mindenütt egyenletesen eloszlik a betegek száma – mondta.

Lakatos ehhez hozzátette, nem terveznek lezárásokat és kijárási tilalmat, de ahol gócpont alakulna ki valahol, meghozzák ezeket a döntéseket. A kijárási tilalomról Lakatos elmondta, az nem esetszámtól, hanem területi elosztástól függ. De jelenleg nincs olyan gócpont, ami miatt korlátozni kellene a szabad mozgást. A meghozott intézkedések után azonban a törzs úgy látja, kevesebben vannak az utcán.

A szegedi rektor esetéről azt mondták, a vírus nem válogat, bárki megfertőződhet. A járványügyi szolgálat elvégezte a kötelező feladatokat. Az esettel kapcsolatban több mint 120 laboratóriumi mintavétel történt, de további vizsgálatokra is sor fog kerülni, az érintettek (kontaktszemélyek) házi karanténban vannak.

Érkezett kérdés a hatósági árképzésről is, minekután egyes termékek ára drágult, ami miatt a rászorulók nehéz helyzetbe kerülnek. De “a törzsnek nem felelőssége a hatósági árképzésről döntenie” – mondta Lakatos. Szerinte ez a gazdasági akciócsoport feladata.

 • A védőeszközök beszerzésének anyagi akadálya nincs, mondta Lakatos, szerinte az egészségügyben dolgozók maszk– és egyéb védőfelszerelések hiányát a készlethiány és az áruforgalom nehézségei okozzák.
 • Nincs olyan honfitársunk, aki külföldön veszélyben lenne – mondta Lakatos egy másik kérdésre. De persze vannak külföldön magyarok, akik felvették a konzuli szolgálattal a kapcsolatot, azokkal kontaktusban vannak.
 • Hogyan jusson haza a reptérről az, aki hazatér Magyarországról? Müller azt mondta, semmiképp se tömegközlekedéssel, családtag menjen ki érte, autóval menjen haza, majd jöhet a kéthetes karantén.

Elegendőnek gondolja az Operatív Törzs a megyénkénti 1 mentőt, akik koronavírus-tünetekkel rendelkezőkhöz mennek ki mintát venni? Növekedhet-e a jövőben ez a szám, illetve van elegendő kapacitás az Országos Mentőszolgálatnál erre? Ezt kérdezte lapunk.

Kiderült, hogy ez a kapacitás egyelőre elegendő a törzs szerint, de megtervezték a tartalékokat.

 • Nőtt-e a tüdőgyulladásban megbetegedettek száma? Ezt is megkérdezték. Müller szerint nem, de aki ismeretlen eredetű tüdőgyulladással kerül kórházba, attól mintát vesznek.
 • Akik érintkeztek a koronavírusos marokkói miniszterrel, amikor Magyarországon járt – köztük Pintér Sándor belügyminiszter is – azoknak a második laboratóriumi tesztje is negatív lett, közölte Müller.
 • A kismamáknak pedig azt javasolta, újszülött gyermekükkel ne menjenek utcára, csak a teraszig, erkélyig menjenek, vagy szellőztessenek gyakrabban.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Már több fertőzött van az USA-ban, mint Kínában

Már több fertőzött van az USA-ban, mint Kínában

A Spotify is beszállt a koronavírus elleni harcba

A Spotify is beszállt a koronavírus elleni harcba

Tartsanak ki, őrizzék meg türelmüket, és maradjanak otthon!

Tartsanak ki, őrizzék meg türelmüket, és maradjanak otthon!