szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mentőszolgálat is megtudta, mi a teendője a koronavírus-gyanús pácienssel. Az esetszám megugrásával nyilvánvalóan kevés lesz a jelenlegi, megyénként egy speciálisan felszerelt "koronás" mentő, így a teszteléshez a hvg.hu információi szerint mentőrobogókat és -motorokat is bevetnek majd.

Szombaton – vagyis négy nappal az eljárásrend életbe lépése után – kapták meg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kirendeltségei és dolgozói azt a hivatalos tájékoztatást, amelyben a múlt hét keddtől érvényes koronavírus-kezelési protokoll rájuk vonatkozó részleteit ismerteti a Nemzeti Népegészségügyi Központ – tudta meg mentős forrásból a hvg.hu.

A tájékoztatóhoz egy oktatóvideót is kaptak a szakszerű mintavétel végrehajtásáról, így hétfőre feltehetően minden mentős tudja, hogy milyen esetben mit, hogyan kell tenni.

Csütörtökön és pénteken ez azonban még nem volt így: amint azt háziorvosok panaszai alapján megírtuk: az eljárásrend bevezetése utáni 48 órában legalább félszáz fertőzés-gyanús beteg „reklamált” náluk, hogy hiába volt érvényben keddtől az az utasítás, hogy a telefonos "állapotfelmérés" alapján fertőzés-gyanúsnak ítélt, izolálandó betegekhez a mentőknek kell kimenniük mintát venni, majd azt beszállítani a laborba, az OMSZ-t erre nemhogy felkészíteni, de értesíteni is „elfelejtették”, így  több „gyanús” páciens is hiába várta a speciális egységet, és hogy kiderüljön végre, hogy fertőzött-e, vagy sem.

A malőrt a csütörtöki vírusinfón maga az országos tiszti főorvos sem cáfolta. Sőt, miközben Müller Cecília a hvg.hu kérdésére magyarázni kezdte, hogy „az átállás nem megy egyik napról a másikra”, akaratlanul azt is elárulta, hogy a mintavételhez szükséges eszközök sem álltak akkor még maradéktalanul rendelkezésre.

Ez nem egy akut beavatkozás, senki ne várja, hogy azonnal megy hozzá a mentő

– nyomatékosította a tiszti főorvos, megjegyezve, hogy a feladatot az addig a fertőzésgyanús betegek szállítására elkülönített, speciális védőeszközökkel ellátott mentőegységek végzik, amelyekből megyénként egy (a fővárosban információink szerint öt) áll rendelkezésre.

A mentőszolgálat munkatársaitól származó, hivatalosan meg nem erősített információink szerint a speciális „koronás” egységek helyett vagy mellett a közeljövőben mentőrobogókat, illetve -motorokat is a mintavétel szolgálatába állítanának, és a többfős személyzettel ellátott esetkocsik helyett mentőmotoros menne ki a fertőzésgyanús pácienshez és vinné el a levett mintát a laborba.

©

Az OMSZ Mentőmotoros Szolgálatának információink szerint összesen hét bevetésre alkalmas járműve van, amely műszaki felkészítése múlt héten meg is kezdődött. A hétfői havazás ugyanakkor keresztbe tett az indulásnak, így pillanatnyilag senki nem tudta biztosra megmondani, mikortól és milyen formában indulhatnak a kétkerekű mintavevő egységek. (Ezzel kapcsolatos kérdéseinket az Országos Mentőszolgálatnak is elküldtük, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.)

A mentőmotorosok „hardvereit” – vagyis magukat a motorokat – biztosító Magyar Mentőmotoros Alapítvány Facebook-oldalának legfrissebb bejegyzése szintén sejteti, hogy készülnek az új feladatra:

Az Országos Mentőszolgálattal folyamatosan egyeztetünk, keressük a motorok speciális bevethetőségének azt a módját, ami a leghatékonyabban szolgálja a védekezést

– írják.

Bár korábban információink szerint az is napirenden volt, hogy egy gyorstanfolyam elvégzése után az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) felajánláskezelő rendszerén keresztül jelentkezett, egészségügyi végzettséggel és motoros-jogosítvánnyal bíró önkéntesek is bekapcsolódhatnak majd a tesztelésbe, mentős forrásból úgy tudjuk, hogy az alulról szerveződő kezdeményezés ötletét végül elvetették.

A mintavevő egységektől függetlenül a koronavírusos esetek megugrásával nyilvánvalóan egyre több speciálisan felszerelt mentőautóra lesz szükség, az OMSZ-től ezért megkérdeztük azt is, hogy növelték vagy tervezik-e növelni a speciális "koronás" mentőkocsik számát, és ha igen, mennyivel. Amint válasz érkezik, frissítjük a cikket.

frissítés: Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője hétfő délutáni válaszban annyit írt: "A mentők folyamatosan végzik a járvány kapcsán szükséges mintavétel, mintaszállítás tevékenységét országszerte. A kapacitás az igényekhez igazodik, és szükség esetén gyorsan bővíthető."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Országos tisztifőorvos: Ha koronavírusos, nem jön azonnal a mentő

A kedd óta érvényes protokoll szerint nem kell minden fertőzésgyanús beteget kórházba szállítani, hanem a mentőknek kell kimenni hozzájuk, hogy mintát vegyenek. A hvg.hu-hoz forduló háziorvosok szerint több tucatnyian napok óta hiába várják a speciálisan felszerelt egységet, így azt is, hogy kiderüljön, koronavírusosak-e.