szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aggódik az Európai Parlament jogi bizottsága a magyarországi veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi Bizottsága reagált a magyar kormánynak a COVID-19 járvány kapcsán javasolt rendkívüli intézkedéseire. Azt mondják, hogy a kormánynak tiszteletben kell tartania az Unió alapértékeit.

A közleményük szerint a tagállamok még nehéz időszakban is felelősséggel tartoznak az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus jogok tiszteletben tartásáért és védelméért.

Juan Fernando López Aguilar, a bizottság elnöke azt írta, hogy aggódik azzal kapcsolatban, hogy a magyar Országgyűlés szavazni akar a veszélyhelyzet meghosszabbításáról és a büntető törvénykönyv megváltoztatásáról.

Azt hozzátette, hogy elismerik, hogy a tagállamok felelőssége, hogy ebben a nehéz időszakban védelmükről gondoskodjanak, azonban az intézkedéseknek minden esetben biztosítaniuk kell az alapvető jogok, a jogállamiság és a demokratikus alapelvek érvényesülését.

Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, vajon a javasolatok összhangban állnak-e az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkével, és emlékeztetjük a tagállamokat, hogy mind felelősséggel tartoznak ezen közös értékek tiszteletben tartásáért és védelméért - olvasható a közleményben.

A magyar kormány március 23-án, hétfőn a sürgős, kivételes eljárásban benyújtott egy törvénytervezetet, ami felhatalmazná a kormányt arra, hogy az országot rendeletekkel irányítsa a veszélyhelyzet időtartama alatt.

A hétfői plenáris ülésen elsőre elbukott Orbán Viktor terve, ugyanis a felhatalmazási törvény keddi elfogadásához négyötödös többséggel kellett volna eltérni a házszabálytól, de az ellenzék ehhez nem járult hozzá. A Fidesz-KDNP kormány a következő kedden a kétharmados többségét kihasználva már elfogadhatja azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!