szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már nem minden esetben lehet megmondani, ki kitől kapta el a betegséget – mondta a tisztifőorvos.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A csütörtök reggeli adatok alapján:

21-re nőtt az elhunytak, 585-re a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal kezdte a csütörtöki tájékoztatót, hogy az általunk is leírt fenti számokat ismertette. Jó hírként azonban elmondta azt is, már 42 gyógyultat tartanak nyilván. “A fertőzöttek számával pedig növekszik a mintavételek száma is.” 16 ezernél is több mintavétel történt már.

A helyzet annyival változott az elmúlt napokhoz képest, hogy a vírus már

nem mindig igazolható a fertőzés útja. Nem mindig lehetséges az esetek teljes feltárása.

Vagyis: már nem minden esetben lehet megmondani, ki kitől kapta el a betegséget – mondta.

A tisztifőorvos csütörtökön is praktikus tanácsokkal látta el hallgatóságát:

 • csak egészséges ember menjen dolgozni,
 • ha teheti, autóval,
 • méghozzá a lehető legrövidebb úton,
 • az autót fertőtlenítsük,
 • ha utasokat szállítunk, azok a lehető legtávolabb üljenek a sofőrtől,
 • de kerékpárral is lehet munkába menni,
 • ha mégis tömegközlekedéssel mennénk, akkor a lehető legrövidebb ideig várakozzunk a megállókban,
 • ha mégis ácsorgunk, tartsunk távolságot,
 • a járműveken is tartsunk távolságot,
 • a kapaszkodókat zsebkendővel fogjuk meg, amit utána dobjunk a szemetesbe
 • munkába érkezéskor: kézmosás, fertőtlenítés.

Müller Cecília után Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője tartotta meg tájékoztatóját. Ismertette: 10 ezernél több hatósági házi karantént rendeltek el eddig, ezeket 78 ezernél is többször ellenőrizték, közel 500 esetben állapítottak meg szabálytalanságot, közte 211 helyszíni bírságolás történt. Az üzleteket is folyamatosan ellenőrzik – mondta.

A kijárási korlátozást, illetve annak betartását is folyamatosan felügyelik. 1187 figyelmeztetés történt ezzel kapcsolatban 76 helyezni bírságot szabtak ki és 162 feljelentést tettek.

Lakatos arra is felhívta a figyelmet, hogy a rémhírterjesztőket, csalókat is folyamatosan ellenőrzik. A határhelyzet pedig “nyugodtnak mondható.”

Kérdések

Mi alapján döntik el, hogy melyik krónikus beteg kapja meg a terápiáját, és kinek a kezelését halasztják? Ez orvosszakmai kérdés, amit a klinikákban döntenek el – mondta Müller.

Hazai védőeszközök gyártása? Ez jelenleg is folyamatban van, a bv intézetekben maszkokat gyártanak, lesz kapacitásnövelés is, a jövőben pedig többször felhasználható maszkokat is gyártanak majd, nemcsak sebészi maszkokat.

A genetikai állomány mennyiben befolyásolja a betegség lefolyását? Ezt az érdekes kérdést vizsgálják a világ kutatói.

Hányszoros tesztelés kell a biztos teszteredményekhez? A WHO szerint tesztelnek, egy vizsgálat és egy megerősítő tesztelés szükséges – mondta Müller.

Hogyan lehetséges szívkórházaktól, tüdőkórházaktól távol tartani a vírust? A magas kockázattal tisztában vannak ezekben a kórházakban, jobban odafigyelnek erre az orvosok, tudtuk meg.

Hogyan figyelnek oda a vírusra a börtönökben? A börtönelhagyás rendje szigorúbb lett, új intézkedéseket hoztak, eddig a bv intézetekben nem történt fertőzés.

Szabályozhatóak a védőfelszerelések árai? Bizonyos szintig igen, mondta Lakatos ezredes, de a világpiacon felmentek az alapanyagárak is – figyelmeztetett. De a fogyasztóvédelmi ellenőrzés folyamatos.

Mikor minősül gyógyultnak valaki? Alapvetően a klinikai tüneteket veszik figyelembe ilyenkor. A kórházban kezelt betegeknél is így van ez, ha valaki az egészségügyi intézményekben nem szorul már kezelésre, hazaengedik, otthoni karanténra. Általában a harmadik tesztvizsgálat már bizonyítja a negativitást, ekkor már túl van valaki a betegségen.

Az asztmások is nagyobb kockázatnak vannak kitéve? Igen.

Maszkviselés? Az utcai maszkviselés saját választás kérdése – mondta Müller. De aki beteg, maradjon otthon. Ha egy beteg mégis utcára megy, kell a maszk. Egészségesek pedig saját maguk döntik el, ha viselnek, helyesen tegyék. Ez minden törzsi tájékoztatón előkerül, de nem lehet elégszer hangsúlyozni.

A határon túlról érkező idénymunkások bekapcsolódhatnak majd a mezőgazdasági munkálatokba? Igen. Dolgoznak rajta.

Eddig csak megyei lapok kérdeztek, vagy a kormányhű sajtó lapjai.

Az RTL kérdése jött. Afelől érdeklődtek, hogy többször előfordult, hogy az első teszt hiába lett negatív, a második mégis pozitív. Müller újra elmondta, akkreditált laborban tesztelnek ők, a többieket nem tudják értékelni. A WHO szerint ők kétszer tesztelnek.

Világjárvány van Magyarországon? Ez az Index kérdése.

Koronavírus járvány zajlik Magyarországon, és az egész világon, ezért állunk itt minden nap önök előtt mi is. Világjárvány van. Nagyon nagy járvány van.

A 24.hu kérdése arra vonatkozott, hogy a megyei adatok ismeretében enyhítenek-e a korlátozó intézkedéseken ott, ahol kevesebb a megbetegedett. “A Magyarországon bevezetett intézkedések nem túl szigorúak”, ezért nehezen tudja elképzelni a törzs, hogy enyhítenek. De ahol gócpont alakul ki a jövőben, ott szigorítás elképzelhető.

Járványügyi szempontból nem enyhítünk az intézkedésen – egészítette ki a rendőri választ Müller.

A 444 az alapellátásban dolgozó egészségügyi munkatársak védőfelszereléséről érdeklődött. Kiderült, csak a gyanús esetekkel közvetlenül érintkező munkatársak kapnak teljes védőfelszerelést. Ahol nincs közvetlen beavatkozás, ott elég a sebészi maszk, köpennyel kiegészülve. A védőfelszerelés milyenségét az orvos-beteg találkozó milyensége dönti el.

Egyheti kórházi tartalék van a védőfelszerelésekben – egészítette ki Müller válaszát Lakatos, miután erről jelentés érkezett a törzs reggeli ülésén.

Milyen szerepet töltenek be a védelmi bizottságok a helyi védekezésben, miután a kormány bejelentette, visszavonja azt a javaslatát, hogy a polgármesterekkel döntéseit a bizottságok hagynák jóvá? Ez lapunk kérdése, de csak az első fele hangzott el. Kiderült: koordinációs feladataik vannak a védelmi bizottságoknak.

Az elhunyt koronavírusos személyek között szerepel olyan 41 éves nő, akinek alapbetegségeként a magas vérnyomást tüntették fel. A magas vérnyomás ilyen fiatal korban ekkora kockázati tényező lehet? Ez is lapunk kérdése, az egész kérdés elhangzott. “Sajnos az összes krónikus betegséggel rendelkező beteg veszélyeztetett.”

Melyek azok a már fiatalokat is érintő betegségek, amelyekkel most legalább olyan óvatosság, bezárkózás indokolt, mint amilyen óvatosságot az időseknek javasolnak? Ezek jellemzően olyan állapotok, amikor az immunrendszer védekezőképessége csökkent.

A szúnyogok, rovarok (és egyéb állatfajták) terjesztik a vírust? Vizsgálják a kérdést, de a jelen ismeretek szerint a szúnyogok és a rovarok nem terjesztők.

Az Mfor kérdése után kiderült, a kórházparancsnokok eddig nem jelentettek a kórházakból jelentős problémákat.

Ha valakit az otthonában baleset ér, hívja a mentőt, kórházba szállítják, ellátják. Kisebb baleset esetén a háziorvost tárcsázzuk.

A törzs és az NNK (ez a Nemzeti Népegészségügyi Központ) csak az akkreditált központokban elvégzett tesztekről számol be, azokat veszik figyelembe.

A törzs tájékoztatása előtt ezeket a kérdéseket küldtük szerkesztőségünkből:

 • Milyen szerepet töltenek be a védelmi bizottságok a helyi védekezésben, miután a kormány bejelentette, visszavonja azt a javaslatát, hogy a polgármesterekkel döntéseit a bizottságok hagynák jóvá?
 • Az elhunyt koronavírusos személyek között szerepel olyan 41 éves nő, akinek alapbetegségeként a magas vérnyomást tüntették fel. A magas vérnyomás ilyen fiatal korban ekkora kockázati tényező lehet?
 • Melyek azok a már fiatalokat is érintő betegségek, amelyekkel most legalább olyan óvatosság, bezárkózás indokolt, mint amilyen óvatosságot az időseknek javasolnak?
 • Meg tudják-e erősíteni, hogy egy koronavírusos háziorvos lélegeztetőgépen van?
 • Hány háziorvos kapta el igazoltan a koronavírust? Összesen hány egészségügyi dolgozó beteg?
 • Hétfőn Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy ha a ment létszámhiánnyal fognak küzdeni, akkor rendőrök érkeznek majd házhoz mintavételre. Milyen orvosszakmai felkészítést kapnak majd ehhez a rendőrök?
 • Mikor várható a járvány tetőzése, mivel számol az Operatív törzs, egyszerre hány embernek lehet szüksége lélegeztetőgépre?

A csütörtöki járványhírekről szóló percről percre tudósításunkat ITT találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!