szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Ötvenhárom néppárti pártelnöknek írt levelet a magyar miniszterelnök.

A „Magyarország ellen zajló példátlan támadásról és dezinformációs kampányról”, valamint az ezek alaptalanságát kimondó európai bizottsági állásfoglalásokról írt levelet Orbán Viktor az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó valamennyi párt elnökének – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Engem és országomat már korábban is támadtak igazságtalanul, részrehajló ideológiai propaganda alapján, de a mostani volt a legaljasabb és legcinikusabb, amit tapasztaltam. Szándékosan figyelmen kívül hagyták, hogy egy olyan kormányt vettek célkeresztbe, amely épp emberéletek mentésén fáradozik” 

– írta Orbán.

„Azt híresztelték, hogy az Országgyűlés bezárt, holott rendszeresen ülésezik, és heves vitáknak biztosít helyszínt” – folytatta a miniszterelnök.

Azt is állították, hogy korlátlan hatalmat szereztem magamnak. Pedig éppen ellenkezőleg: az Országgyűlés hatásköre a kormány kárára bővült. Az Országgyűlés hatásköre lett, hogy véget vessen a veszélyhelyzetnek, sőt bármely rendkívüli intézkedést visszavonhat”

– tette hozzá.

A felhatalmazási törvény lehetővé teszi, hogy kormányrendeletekkel, a parlament összehívása nélkül irányítsák az országot. A járvány miatti – és a járványhoz egyáltalán nem kötődő – intézkedések közül sokat kormányrendelettel szabályoztak, de a parlament ettől függetlenül ülésezik.

A miniszterelnök Vera Jourovára, az Európai Bizottság alelnökére hivatkozott aki szerint a magyar felhatalmazási törvény nem ellentétes az uniós joggal.

Orbán felidézte: az Európai Parlament április 17-én határozatban ítélte el Magyarországot. „Azzal, hogy egyes hazugságokat a határozat szövegébe foglaltak, az európai parlamenti képviselők nevetség tárgyává tették magukat és intézményüket is. Az Európai Parlament archívumai örökké őrizni fogják ezeket” – írta.

Azoktól, „akik tájékozatlanságból vagy rosszindulatból az álhírterjesztőkhöz csatlakoztak,

elvárom, hogy bocsánatot kérjenek a magyar emberektől, és levonják a megfelelő következtetéseket”

– írta még.

Havasi Bertalan az MTI-nek elmondta: a levelet angol nyelven Európa-szerte 53 néppárti pártelnöknek, magyar nyelven négy pártelnöknek, valamint a Most/Híd szlovák–magyar vegyes párt elnökségének küldték el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Kim Lane Scheppele: Lehullott Orbánék álruhája, Magyarország diktatúra

A felhatalmazási törvénnyel a miniszterelnök minden kontroll nélkül kormányozhat, s bár az EU még kesztyűs kézzel bánik vele, de Orbán Viktor barátokat veszít az unióban és a Néppártban – állítja Kim Lane Scheppele, az amerikai Princeton Egyetem professzora, az autoritárius rendszerek, illetve a magyar politikai és jogrendszer elismert kutatója.