szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár szerint nem kis gond van az idei középszintű töriérettségi egyik feladatával.

Érettségi 2020
Érettségi a koronavírus-járvány árnyékában: szigorú biztonsági intézkedések mellett megkezdődtek az idei középiskolai érettségi vizsgák. A vizsgáztatás fejleményeiről, a feladatsorokról és megoldásokról folyamatosan beszámolunk a hvg.hu-n és oktatási szakportálunkon, az Eduline-on.
Friss cikkek a témában

Minimum félrevezető, de inkább hibás az a feladat, amiben a zsidóság helyzetével kapcsolatban kellett a diákoknak több részkérdésre is válaszolnia az idei középszintű történelemérettségin – mondta a HVG oktatási szakportáljának, az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár.

A probléma a 9. feladat egyik részkérdésével van, az ugyanis úgy fogalmaz, hogy "A következő képviselői felszólalások az idézett törvény elfogadását megelőző nemzetgyűlési vitán hangzottak el 1920 szeptemberében. Döntse el, melyik forrásra igazak a táblázatban szereplő álltások! Tegyen X jelet a táblázat megfelelő oszlopába! Egy sorban csak egy X jel szerepelhet."

A lap azt írja, ez alatt 3 forrásból kell eldönteniük a diákoknak, hogy melyik támogatta a törvényjavaslatot, és melyik kifogásolta azt, hogy a zsidókat bűnbaknak tekintsék.

Azonban ha egy sorban csak egy X-et tehetnek a diákok, egy forrás kimarad.

A szaktanár úgy összegzett, a megoldáshoz nagyon alaposan el kellett olvasni minden forrást és a kérdést is, különben pontot veszíthettek. A nyilatkozó szerint "az ennyire árnyalt feladatok nem középszintre, hanem emelt szintre valóak, így sokan bukhatnak pontokat".

A mai történelemérettségiről itt olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Debreceni Egyetem szenátusa csont nélkül megszavazta a modellváltást

A Debreceni Egyetem szenátusa csont nélkül megszavazta a modellváltást

Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat

Gulyás: Ha valaki nem bízik meg a vakcinában, választhat másikat

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump

Kampánytanácsadójának és rappereknek is kegyelmet adott elnöksége utolsó óráiban Donald Trump