szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A lap azt állítja, egy ápoltat három negatív teszttel sem engedtek ki, a negyedik pozitív lett.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Három negatív koronavírus-teszttel sem engedtek ki egy ápoltat a zalai megyei Pózván található szociális otthonból, a negyedik tesztje már pozitív lett – írja a Népszava. A lap forrásai szerint a fogyatékkal élőket gondozó intézményben annak ellenére nő a fertőzöttek száma, hogy február elején lezárták az otthont, a hozzátartozók azóta nem is láthatták beteg rokonaikat, sőt, április közepe óta a szabadba sem engedik őket, még negatív teszttel sem. A Népszava azt állítja: rendszeresen összezárják a gondozottakat, akiknek nem csak a fertőzöttség miatt jelent ez problémát. Az intézmény gondoz autizmussal élőket is, akiknek az is traumát okoz, hogy kiszakítájk őket a környezetükből.

A lap emlékeztet: Zala megyében az országos átlaghoz képest magasak a fertőzöttségi adato. Azt Müller Cecília országos tiszti főorvos is elismerte, hogy a fertőzések fele a szociális otthonokban történt, nagyobb része pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság intézményeihez köthető – ilyen a pózvai Napraforgó otthon is.

A főigazgatóság a lap kérdésére elismerte: az ellenőrzésük alatt álló intézménycsoport 419 gondozottjából 79-en fertőződtek meg, az azonban válaszukból nem derült ki, közülük hányan a Napraforgó otthon lakói. Az SZGYF tagadta, hogy gondozottakat összezártak volna – erre csak kétszer volt példa, amikor fertőtlenítés miatt el kellett hagyniuk a szobájukat.

(Népszava)

Képünk illusztráció

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!