szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egészségügyi közgazdász a Klubrádiónak beszélt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a belügyminiszter szerepeltetésével igyekszik kivédeni, hogy ráégjen Kásler Miklós hibásnak bizonyult miniszteri kinevezése.

Az orvosszakma megnyugtatása lehet a célja Orbán Viktor miniszterelnöknek azzal, hogy Pintér Sándort küldi velük tárgyalni az egészségügyben szükséges változtatásokról – mondta a Klubrádióban Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, egyetemi tanár.

Mihályi Péter szerint a miniszterelnök – hiába az óriási a szakmai és társadalmi nyomás az egészségügyért is felelős miniszter leváltására –, nem szeretné ezt megtenni, mert azzal elismerné, hogy tévedett kinevezésekor.

Az egyetemi tanár úgy vélte, Orbán Viktor inkább egy kommunikációs trükköt vet be: azt mondják, Kásler marad, miközben Pintér szerepeltetésével azt igyekszik elhitetni, hogy az egészségügy jövője inkább az ő, mint a szakmában is népszerűtlen Kásler Miklós kezében van.

Mihályi szerint egy egészségügyi reformhoz három dolog kell:

  • hogy szívvel-lélekkel mögé álljon a miniszterelnök;
  • komplex társadalmi, gazdasági ismeretanyag, amivel át lehet látni a bonyolult ágazatot;
  • az ágazat szereplőinek az ismerete: kivel, miről és miként lehet tárgyalni.

A szakember szerint azonban Orbán Viktor támogatása most csak látszólagos, és a belügyminiszternek nincsenek meg a másik két feltételben szereplő ismeretei, vagyis nincs szó valódi szakmai refomokról, inkább a hatalom további koncentrációja lehet a cél.

A múlt héten merült fel, hogy fogyhat a levegő Kásler körül, azóta olyan értesülések is napvilágot láttak, miszerint Pintér Sándor államosíthatja az egészségügyi ellátást, sőt vasárnap maga Kásler Miklós minisztériuma adott ki közleményt, ami arra utalt hogy Pintér Sándor is beleszólhat a kórházak külsős szerződéseibe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG360 hvg360

Radar360: Kásler marad, lecsengőben a járvány

Életveszélyesek a koronavírus-járvány mellékhatásai. Szemkilövetőzés a parlamentben. Megérdemelt gigatűzijáték. Precedens értékű döntés a dízelbotrányban. Kánikula az északi sarkkörön. Ez a hvg360 reggeli hírösszefoglalója.

Élesben Sz. Bíró Zoltánnal: Putyinnak már nem számít, mit mond a Nyugat

Élesben Sz. Bíró Zoltánnal: Putyinnak már nem számít, mit mond a Nyugat

A billentyűzetek és egerek után a vécépapírok felé fordul a Razer

A billentyűzetek és egerek után a vécépapírok felé fordul a Razer

A saját orvosai kérik Navalnijt, hogy fejezze be az éhségsztrájkot

A saját orvosai kérik Navalnijt, hogy fejezze be az éhségsztrájkot