szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Jelentősen csökkent a koronavírusos aktív esetek száma Magyarországon, az elmúlt napon pedig 140 embert minősítettek gyógyultnak. Szlávik János főorvos elmondta, a betegség hosszú lefolyású, van olyan betegük, aki már négy hete van lélegeztetőgépen.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Huszonhárom embernél azonosították az új típusú koronavírust az elmúlt 24 órában, négy ember pedig meghalt a betegségben. Az elhunytak száma Magyarországon ezzel 509-re nőtt.

Jelentősen csökkent viszont a koronavírusos aktív esetek száma az országban. Az egy nappal korábbinál 121-gyel kevesebb az aktív fertőzött, összesen 1311-en vannak most.

A javuló számoknak is köszönhető, hogy péntektől Budapesten is új járványügyi szabályok lépnek életbe. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint az éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék, presszók belső, zárt részében megengedett lesz a tartózkodás, lehet ott enni, inni is, azzal a feltétellel, hogy minden ott dolgozó köteles eltakarni a száját és az orrát maszkkal, sállal vagy kendővel, és a távolságtartás szabályait is betartják. Az intézkedések részleteiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a Kormányinfón, amiről percről percre tudósítottunk.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján először Gál Kristóf rendőrségi szóvivő ismertette az új számokat, majd Kiss Róbert rendőr alezredes felsorolta a Magyar Közlönyben éjszaka megjelent rendelet részleteit. Ennek értelmében a szabadtéri rendezvények megtarthatók, ezek közé tartozik az is, ahol sátorral védik a nézőket és ahol a rendezvény épített fallal körülhatárolt, de fedetlen: ilyen a szabadtéri mozi, a stadion, a cirkusz vagy az uszoda. A nemzeti parkok szabadtéri rendezvényei is látogathatóak. Tilos azonban továbbra is a zenés-táncos rendezvény.

Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa elmondta: az országban több tízezer olyan ember lehet, aki már átesett a fertőzésen, de nem tud róla. Nekik vagy egyáltalán nem volt tünetük, vagy csak egy nagyon enyhe hőemelkedést, torokfájást tapasztaltak, ezért nem fordultak orvoshoz.

Az ismert esetek 80 százalékában is csak nagyon enyhe tüneteik voltak a betegeknek. Több mint ezer ember került kórházba súlyos tünetek miatt, náluk már jelentkezett a láz, a száraz köhögés, gyakran az íz-és szagérzékelés elvesztése, izomfájdalom és ritkán hasmenés. Az idős emberek sokkal ritkábban lázasak, ők inkább elesettek, apátiásak, étvágytalanok és gyakran fogynak. Több mint 200 ember került intenzív osztályra.

Sajnos több mint 500 ember meghalt, az ő haláluk oka többnyire valamilyen fertőzés volt, és a vírushoz köthető szövődmény. Ma már tudjuk, hogy ez a vírus nemcsak a tüdőt támadja meg, hanem apró vérrögök útján megtámadja az agyat, néha agyvérzést okozva, de a szívét és a vesét is támadja. Ez többnyire idős, több alabetegségtől szenvedő betegek esetében halálhoz vezethet – mondta a főorvos.

Az időseknek komolyabb tüneteik vannak, a gyermekeknél a fertőzés rendkívül enyhe lefolyású. Ők is megfertőződnek, de sokkal kisebb arányban lesz a betegség súlyos náluk, mint a felnőtteknél. Ennek az lehet az oka, hogy

a gyerekek orrában kevesebb olyan receptor van, amit a vírus meg tud támadni. Ugyanakkor ők is terjeszthetik a fertőzést.

Szlávik szerint Magyarországon körülbelül hasonló mértékű a  megbetegedés és a haláleset mint a környező országokban, és az, hogy ennyi a haláleset, nem annak köszönhető, hogy nem jól látják el a betegeket. A halálozás az ország lakosságához képest egyáltalán nem magas – tette hozzá.

"Nem tudjuk, hogyan lesz tovább" – folytatta a főorvos. Szerencsére folyamatosan csökken az aktív esetek száma, az intenzív osztályokon azonban még mindig sok beteget kezelnek. Ez annak a következménye, hogy a betegség hosszú lefolyású, van olyan beteg a kórházban, aki már négy hete lélegeztetőgépen van – tette hozzá. Bíznak benne, hogy ő is gyógyultan fog távozni a kórházból.

Újságírói kérdések következnek:

Az Inforádiónak Szlávik elmondta: remélik, hogy a gyógyultak esetében sokáig – hosszú hetekig, hónapokig – nem kell újrafertőzéstől tartani. Ha valaki átesik a fertőzésen, akkor a szervezetében olyan ellenanyagok képződnek, ami más vírusok esetében megvédi őket.

Kiss Róbert ezután az Mfor kérdésére azt ismertette, hogy a rendezvények esetében a szervezők felelőssége lesz, hogy betartassák a védekezési szabályokat, Ha valaki ezt nem tartja be, akkor el lehet távolítani a helyszínről, egészségügyi szűrésre azonban nem lesz szükség. Mindenkit kérnek, hogy csak egészségesen vegyen részt ezeken az eseményeken.

Szlávik János az Index kérdésére azt is elmondta, hogy a koronavírusra egyelőre nincs törzskönyvezett gyógyszer, a hidroxiklorokint több esetben is alkalmazták, nagyon sok betegnél alkalmazták, sok esetben sikerrel. Komolyabb mellékhatást egy embernél okozott. A legújabb kutatási eredményekre támaszkodva azonban tanulnak a tapasztalatokból, és ma Magyarországon már nem kezdenek beteget hidroxiklorokinnal gyógyítani.  

A hvg.hu kérdéseire ezúttal nem került sor, ezeket szerettük volna megtudni az operatív törzstől:

  • Budaörsön a város saját költségén leteszteltette a nyitás előtt az óvodai dolgozókat, és 5 tünetmentes fertőzöttet találtak ők simán végigfertőzhettek volna egy egész óvodát. Mit gondolnak, nem kellene az óvodában – legalább a legfertőzöttebb megyékben – általánosságban leszűrni a dolgozókat, mielőtt visszatérnek a gyerekek?
  • Biztonságosan összehívhatja-e már egy polgármester a képviselő-testületeket?
  • A friss kormányrendelet alapján fedett uszodában lehet edzést tartani? 
  • Mikor nyithatnak meg a könyvtárak? 
  • A polgármester szerint 10 fertőzöttet találtak Bujákon. Ők hol fertőződtek meg? 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
hvg.hu Itthon

Budapest szennyvízében is megtalálták a koronavírus nyomát

Kutatók kimutatták az új típusú koronavírus örökítőanyagát a budapesti szennyvízben, a hazai kötelező védőoltások beadását nem hátráltatta a vírushelyzet, a gazdaság újraindításában is fontos szerepet szán a kormány a városi rozsdaövezetek beépítésének – hangzott el többek között az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Megépül a sikló a Gellérthegyen

Megépül a sikló a Gellérthegyen

Egy jó útra tért neonáci visszaemlékezései – 3. rész, „Bőrfejűek”

Egy jó útra tért neonáci visszaemlékezései – 3. rész, „Bőrfejűek”

Pálinkás József: Itt az ideje, hogy a vagyonosabb emberek rájöjjenek, van társadalmi felelősségük

Pálinkás József: Itt az ideje, hogy a vagyonosabb emberek rájöjjenek, van társadalmi felelősségük