szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magyarországon 1300-ra csökkent az aktív koronavírusos esetek száma, az elmúlt 24 órában újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a fertőzést, nyolcan elhunytak. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt is bejelentette, hogy nemzeti konzultáció készül a koronavírus elleni védekezésről. Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt napokban idősotthonokban és szociális intézményekben nem találtak új fertőzöttet, a 25 új esetből 11 budapesti.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt nyolc újabb beteg, ezzel már 517 főre emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma az országban. Jó hír viszont, hogy az aktív fertőzöttek száma 1300-ra csökkent.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt is bejelentette, hogy újabb nemzeti konzultációt indítanak, amelyben a koronavírus elleni védekezésről is szó lesz.

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóját Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára kezdte, aki a munkaerőpiaci intézkedésekről számolt be. Megismételte, hogy ezekkel a családoknak, a munkavállalóknak és a munkáltatóknak akar segíteni a kormány.

©

A munkahelyvédelmi bértámogatást külön említette, aminek az a lényege, hogy a munkavállalók csökkentett munkaidőben tudnak dolgozni, a kiesett bért pedig a kormány biztosítja. Eddig 10 500 cég pályázott, 137 ezer munkavállalót értek el.

A programot augusztus 31-ig meghosszabbítják.

Az igények 98 százalékát tudták pozitívan elbírálni, a maradéknál adminisztrációs problémák vannak, amiket lehet orvosolni – tette hozzá.

A gazdasági helyzet alakulását látva munkahelyteremtő programba is belekezdett a kormány, közel 70 ezer új munkahelyet tudnak ezzel teremteni 80 milliárd forintból – mondta Bodó. A költségeket hat hónapon keresztül az állam, három hónapon keresztül pedig az munkaadó biztosítja. Ez a munkavállalóknak egy főre vetítve nettó 112 ezer forint bértámogatást jelent.

Eddig 3200 munkavállalóra adtak be a cégek, ami több mint 4 milliárd forint igény jelent. A pályázók több mint 90 százaléka kis- és középvállalkozás, főleg Hajdú-Bihar, Szabolcs és Békés megyéből. Az ágazatok többsége a turisztikából, a kereskedelemből, szolgáltatóiparból és az építőiparból kerül ki.

Bodó egy szolgálati közleménnyel zárta:

aki a veszélyhelyzet alatt elsősegélynyújtó vizsga nélkül kapott jogosítványt, annak utólag nem kell bepótolnia a vizsgát.

Idősotthonban nincs új fertőzött

A sajtótájékoztatót Müller Cecília a napi adatok ismertetésével folytatta. Az országos tiszti főorvos a halálozással kapcsolatban kiemelte, továbbra is igaz, hogy az elhunytak 4 százalékának nem volt más krónikus betegsége. Kórházban jelenleg 384 főt ápolnak, 24 ember van lélegeztetőgépen.

©

A 100 ezer főre kivetített fertőzöttek száma a következő: Budapest (104), Zala megye (94), Fejér megye (89), Komárom-Esztergom (84), Pest megye (43).

Az új fertőzéseket Budapesten kívül még hét megyében észlelték. A fővárosban 11 új fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában. Az elmúlt napokban idősotthonból, szociális intézményekből nem érkezett jelentés új fertőzöttről, amit Müller nagyon jó hírnek nevezett. Az új fertőzöttek többségét kontaktkutatás során, vagy szűréseken találják, ezért a hatóságok abban bíznak, hogy továbbra is alacsonyan marad az új fertőzöttek száma.

A 14 éven aluli fertőzöttek száma stabil, köztük már napok óta nincs új fertőzés. A járvány kezdete óta 50 fertőzöttet találtak a 14 év alatti korosztályban, a 19 éven aluliak között pedig 80-an vannak.

"Lecsengőben van a járvány első hulláma Magyarországon" – foglalta össze a tiszti főrorvos.

Megnyugodni azonban nem lehet, mert a világban továbbra is terjed a koronavírus-fertőzés, köztük olyan földrészeken is, ahol eddig még nem volt jellemző. Gyorsan növekszik az új fertőzöttek száma Brazíliában, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Indiában és Peruban.

Müller ezután a dohányzásmentes világnapra tért ki, amit május 31-én tartanak. A tiszti főorvos mindenkit arra figyelmeztetett, hogy a dohányzás nemcsak a tüdőbetegségekért, hanem a szív-és érrendszeri betegségek nagy részéért is felelős. Egy dohányos embernek az egész szervezete veszélyben van, már több mint 4000 féle vegyi anyagot izoltáltak a dohányfüstből.

A dohányzás minden negyedik másodpercben megöl egy embert a világban – mondta.

A tiszti főorvos nagy sikernek nevezte, hogy Magyarországon 2012 óta nem lehet zárt terekben dohányozni, és ezt jellemzően be is tartják az emberek.  Müller a legújabb kutatási eredményekre hivatkozva arra is emlékeztetett, hogy az e-cigaretta is káros. Nem véletlenül tiltották be az ízesített anyagok használatát, vagy a mentolos cigarettát – sorolta

Kiss Róbert rendőr alezredes következett, aki először a magyar fejlesztésű lélegeztetőgépekről beszélt. A tervezett gyártási kapacitás napi tíz lélegeztetőgép lesz.

©

A Magyar Közönyben tegnap kihirdetett rendelet szerint mostantól a szlovén állampolgárok is beléphetnek Magyarország területére hatósági házi karantén nélkül, valamint ez a Szlovéniába utazó magyarokra is érvényes. Kiss Róbert megismételte, hogy egy hétvégére az autós könnyűzenei koncertek megtarthatók, valamint a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezések is.

Jelenleg 10 763 ember van hatósági házi karanténban, rémhírterjesztés ügyében 110 büntetőeljárást indítottak – sorolta a számokat.

Az újságírói kérdések következnek:

A Ripost a gyermeknapok megtartásáról érdeklődött. Müller Cecília elmondta, szabadban már lehet menni rendezvényekre, nyugodtan töltsék ezt a napot együtt a családok, de csak azok, akik egy háztartásban élnek. Másoktól tartsunk távolságot, ha ez lehetséges. Ha valaki beteg, semmiképpen ne menjünk el otthonról, de akkor is legyen nálunk fertőtlenítőkendő, ha mindenki egészséges.

Az óvodákra is hasonló javaslatot tett a tiszti főorvos: csak egészséges gyermeket vigyünk oviba, de őket nyugodtan. Ez a szülőre és a személyzetre is vonatkozik. Kerüljék a zsúfoltságot, egyszerre egy vagy két szülő legyen csak az átadóhelyiségben.

Ha lesz ősszel második hullám, segíthet, hogy már sok tapasztalatot nyertünk – válaszolta a Hajdú-Bihari Naplónak Müller. Az első hullámban is nyert két hónapot Magyarország, a sürgős intézkedéseket így időben be lehetett vezetni, de az egyéni védőeszközök, vagy akár az egészségügy felkészítése során olyan tapasztalatot nyertünk, amivel már készletezve, felkészülve várhatunk egy újabb hullámot.

Szó esett a bujáki fertőzésekről is, ahol néhány napon belül tíz koronavírusos beteget találtak. Müller elmondta: ma már 11 fertőzött van a községben, először két pozitív esetet találtak, majd a kontaktkutatás és a járvnyügyi vizsgálat során bővült a számuk. Az egyik személy egy intézményben dolgozik, ezért vannak többen is megfigyelés alatt. Egy fő enyhe tünetekkel otthon van, öten tünetmentesek, és öten kerültek kórházba. Rendkívüli intézkedések ennek ellenére nem szükségesek a településen.

Kiss Róbert az Origo kérdésére megerősítette: az Európai Bizottságtól érkezett maszkoknak egy része olyan rossz minőségű volt, hogy meg kellett őket semmisíteni.

A hvg.hu is sorra került, azt kérdeztük, nem kellene-e az óvodákban leszűrni a dolgozókat a budaörsi szűrés eredménye után. Müller szerint az öt főt gyorsteszttel szűrték, a PCR-vizsgálatuk viszont negatív lett. Ezért azt javasolja, hogy az aktuális fertőzés bizonyítására a PCR-vizsgálatot végezzék el, az óvodák és a bölcsődék nyitásához azonban erre nincs szükség. A legfontosabb szabály, hogy beteg, légúti tünetekkel rendelkező gyermek ne menjen a közösségbe.

Szintén lapunk kérdésére Kiss Róbert elmodta: az ország egész területén az edzéseken való részvétel megengedett, így a fedett uszodában is.

Az Indexnek Müller Cecília elmondta: már nem csak telefonos konzultációra van lehetőség az orvosi alapellátásban, telefonos bejelentkezésre azonban továbbra is szükség van, hogy időpontra menjenek a gyermekek. A bölcsőde egészségügyi intézménynek számít, Müller ezért arra kérte a gyerek házirovosokat, hogy látogassák meg a hozzájuk tartozó bölcsődéket, és tegyenek javaslatokat, ha úgy látják, szükség van még jobb védekezésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

A konspirációs realizmus mesterének jó hírei vannak a harmadik világháborúról

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal

Megmagyarázta a kormányhivatal, mi a baj a hódmezővásárhelyi ingyenes buszjáratokkal