szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Állításuk szerint a koronavírus-járvány ellenére Budapesten kell teljesíteniük a gyakorlati vizsgákat a Semmelweis Egyetem külföldi orvostanhallgatóinak, akiket márciusban még arra buzdított az intézmény, hogy utazzanak haza. Az egyetem ezt cáfolja: szerintük minden kérést rugalmasan kezelnek, ezért hosszabbították meg a vizsgaidőszakot, és méltányossági kérelmet is elfogadnak. Akinek erre szüksége van, kollégiumi elhelyezést is biztosítanak, valamint ingyen végeznek rajtuk PCR-tesztet.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Internetes petíciót indítottak a Semmelweis Egyetem külföldi orvostanhallgatói, hogy a járványügyi helyzet javulásáig továbbra engedélyezzék számukra az internetes vizsgákat. A felhívást az oldal szerint már több mint 1200-an írták alá, de hogy ők az egyetem hallgatói-e, az a honlapról nem derül ki.

A petíció elindítói a hvg.hu-nak elmondták: a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése után a Semmelweis Egyetem mind a külföldi, mind a vidéki hallgatóit arra buzdította, hogy utazzanak haza. Most viszont a vizsgák miatt annak ellenére vissza kell jönniük Budapestre, hogy nincsenek elérhető repülőjáratok és saját országuk sem ajánlja a külföldre utazást.

Állításuk szerint a rektor csak abban az esetben engedélyezi az online oktatást, ha Magyarországon vannak hatósági házi karanténban, külföldi tartózkodás esetén nem.

Tényleg az a legjobb módja egy világjárvány közepén az erőforrások kihasználásának, ha az egészségügyi dolgozókat karanténba helyezik ahelyett, hogy a helyi kórházakban segítenének?”

– írta egyikük a lapunknak.

Az internetes petícióban a külföldi diákok arra kérték az egyetem vezetőségét: amíg nem tudnak visszajönni Budapestre, tegyék lehetővé, hogy a vizsgaidőszak végéig továbbra is interneten vizsgázhassanak.

Arra is fehívták a figyelmet, hogy mivel a kollégiumok a kormányrendelet szerint zárva maradnak, a hagyományos vizsgázás a vidéken élő diákok számára is nagyon nehéz.

„Sok hallgató idős hozzátartozójával lakik egy háztartásban, és ez azt a veszélyt hordozza magában, hogy egy kórházi látogatás után esetlegesen saját rokonaikat fertőzik meg” – érveltek.

A hallgatók arra is panaszkodnak, hogy eddig nem vették kellőképpen figyelembe a véleményüket, és nem történt érdemi kétirányú kommunikáció. Ezért hivatalos, egységes és írásos tájékoztatás szeretnének kérni a változtatásokról és az új szabályzatokról. Túlzónak és diszkriminatívnak találják azt is, hogy ha valakinek a vizsga közben nem jó az internetkapcsolata, 15 ezer forintos büntetést kell fizetnie.*

Frissítés:*Cikkünk megjelenése után ezt a Semmelweis Egyetem határozottan cáfolta. Mint mondták, ha technikai hiba lép fel a Zoom órán, azt az oktató természetesen látja, és a szolgáltatótól kapott igazolást is elfogadják.

A diákok azt javasolják, hogy az egyetem legyen rugalmasabb, és engedélyezze nekik, hogy más országban teljesíthessék a hiányzó gyakorlati órákat, és augusztus végéig pótolhassák azokat.

Térítésmentes a PCR-teszt

A Semmelweis Egyetem a hvg.hu-nak küldött válaszában megerősítette, hogy május 19-től minden olyan évfolyamának hallgatói számára, ahol van gyakorlat, több lépcsőben megszűnt az intézménylátogatási tilalom. Jelezték ugyanakkor, hogy rugalmasan állnak a hallgatói kérésekhez, és méltányossági kérelmet is be lehet nyújtani.

Mint írták, az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás és gyakorlati vizsgák nélkül.

Ezért az egyetem a többi között meghosszabbította a gyakorlat teljesítésének és a gyakorlati vizsgák zárásának lehetőségét. Az ötöd- és hatodéves orvostanhallgatók esetében támogatták az az önkéntes munkára való jelentkezést is, ami részben vagy egészben lehetőséget adott a kimaradó gyakorlatok pótlására.

Ugyanakkor az egyetem vezetése az elmúlt időszakban tartott online hallgatói fórumokon többször egyértelművé tette, hogy a kurrikulumot teljesíteni kell a diplomához, a szemeszter elvégzéséhez, a gyakorlatok és az azokhoz tartozó vizsgák teljesítése nélkül nem zárható le a félév, és ezek pótlására az intézménylátogatási tilalom megszűnése után kerül sor”

– írták.

Az egyetem intézetei az időbeosztásánál azt is figyelembe veszik, ha valakinek a vizsga napjának reggelén kell Budapestre utaznia vidékről. A külföldi hallgatók számára pedig biztosították az országba való belépéshez szükséges igazolást. A magasabb kockázati csoportba tartozó hallgatók csak egy vagy két negatív PCR eredmény után léphetnek be az egyetem területére, számukra térítésmentesen elvégzi az egyetem a tesztet.

A kollégiumi elhelyezés egyedi elbírálás alapján szintén engedélyezhető.

Azok méltányossági kérelmét, akik mindezekkel együtt sem tudnak részt venni a személyes jelenlétet igénylő vizsgákon vagy gyakorlatokon, ígéretük szerint minden esetben alapos mérlegelés, az egyedi szempontok figyelembevétele után bírálják el.

A Semmelweis Egyetem tájékoztatás szerint május 25-ig nagyjából 200 méltányossági kérelem érkezett hozzájuk, jellemzően az alsóbb évfolyamok hallgatóitól.

Jelezték azt is, hogy eddig minden – helyes e-mail-címre küldött – kérelmet egy munkanapon belül megválaszoltak.

(Címlapkép: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ.)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Sorsoltak a BL-ben, ezek a negyeddöntők jöhetnek

Sorsoltak a BL-ben, ezek a negyeddöntők jöhetnek

Szijjártó: A keresztények a világ legüldözöttebb vallási közössége

Szijjártó: A keresztények a világ legüldözöttebb vallási közössége

Megvan az Eurogroup új vezetője

Megvan az Eurogroup új vezetője