Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kisebb-nagyobb mértékben, de a kormány hatalmi ambícióit látta olvasóink döntő többsége a különleges jogrend mögött, ennek ellenére nagy részük betartotta a szabályokat. Május közepén kérdeztük oldalunk látogatóit arról, hogyan érintette őket a járvány, mit gondolnak a kormány, illetve a polgármesterek tevékenységéről. Most az utóbbi adatokat elemeztük.

Koronavírus-világjárvány
Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Az elmúlt 10 év legjobb döntésének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a rendkívüli jogrend bevezetését, szerinte ugyanis a rendeleti kormányzás által biztosított gyorsaság a legfontosabb egy járvány idején.

Noha a személyes adatfelvétellel dolgozó közvélemény-kutatók a járvány miatt nem tudták még felmérni a teljes lakosság véleményét, a hvg.hu május 11-14 között készített kutatásából kiderült, a válaszoló olvasóink többsége nem osztja Orbán Viktor véleményét.

  • 25 százalékuk szerint az intézkedéseket teljes mértékben a kormány hatalmi törekvései magyarázták, a járványhelyzet nem indokolta azt,
  • 43 százalékuk szerint pedig az intézkedéseket nagyobb mértékben indokolta a kormány hatalmi érdeke, kisebb mértékben a járvány súlyossága.

A 65 év felettieknél - vagyis a járvány által különösen veszélyeztetett korosztálynál - még ennél is nagyobb az arány, összesen 80 százalékuk értékelte úgy, hogy a kormány lépései inkább Orbán hatalmi érdekét szolgálják. Mindössze az összes válaszoló 10 százaléka vélte úgy, a járványhelyzet indokolt minden lépést.

©

Ennél részletesebb adatokat és összefüggéseket a cikk további részében talál, de talán fontos itt megjegyezni, hogy olvasóink többsége nem rettegte túl a járványt, harmaduk magát nem, csak idős rokonait féltette, nagyjából ugyanennyien tartották ésszerű magatartással elkerülhetőnek a betegséget. Pusztító járvány berobbanására olvasóink negyede számolt, a többiek nem érezték a veszélyt. A döntő többség egyáltalán nem ismert személyesen koronavírusos beteget az adatfelvétel időpontjában, május közepén.

Miről mondtak véleményt

A kormány március 11-én azonnali hatállyal rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdetett, ami a többi között kijárási korlátozással, a határok lezárásával, a házi karantén elrendelésével, rendezvények (beleértve a tüntetések) megtiltásával, a bölcsődék, óvodák, iskolák, boltok, vendéglátóhelyek bezárásával, egészségügyi ellátások leállításával, kórházi ágyak kiürítésével járt.

 

A Parlament a veszélyhelyzet kihirdetése után 19 nappal elfogadta a felhatalmazási törvényt, amellyel Orbán a veszélyhelyzet végéig rendeleti úton kormányozhat. A vidéki korlátozásokat - Pest megye kivételével - május 4-ével feloldotta a kormány, ezt követte Pest megye, majd 18-án Budapest.

 

A veszélyhelyzet visszavonásáról szóló törvényjavaslatot kedd éjjel nyújtotta be a kormány a Parlamentnek, a rendkívüli jogrend június közepén érhet véget. Jön viszont - várhatóan azonnal - egy új rend, az egészségügyi válsághelyzet, amelyben a kormány a járványra hivatkozva szigorú korlátozásokat vezethet be, de az eddigihez hasonlóan széles körű rendeleti kormányzást nem folytathat.

Minél jobban él, annál kevésbé sejt hátsó szándékot

A koronavírus-járvány nagyon súlyos gazdasági következményekkel is járt, tízezrek váltak munkanélkülivé, vagy keresnek kevesebbet, mint a járvány előtt. A hvg.hu olvasói sem kivételek: a válaszadók 10 százaléka veszítette el állását (nagyobb arányban vannak az 50-59 éves korosztály tagjai), 7 százalék rövidített munkaidőben dolgozik. A kérdőívet kitöltők közül csaknem minden második ember bevétele csökkent a járvány kezdete óta, nem is kis mértékben, a többségnek legalább 20-50 százalékkal.

Az anyagi helyzet pedig - mint kutatásunk elemzéséből kiderült - nagyban befolyásolja a kormány lépéseinek megítélését: a hónapról-hónapra élő, nélkülöző fővárosi olvasóink 87, a vidékiek 82 százaléka szerint szolgálták többé vagy kevésbé Orbán hatalmi érdekeit a bevezetett intézkedések.

©

Minél jobb egy család anyagi helyzete, annál kevésbé kárhoztatja a kormányt: a gond nélkül élő fővárosiak 61, a vidékiek 64 százaléka osztotta csak ezt a véleményt.

Kiderült viszont az is, függetlenül attól, hogy olvasóink mit gondolnak a kormányról, a korlátozó intézkedéseket fegyelmezetten betartották. Legjobban persze azok teljesítettek, akik teljes mértékben indokoltnak tartották a kormány intézkedéseit, közülük 83 százalék csak létfontosságú ügyben, vásárlás vagy munka miatt hagyta el otthonát a kijárási korlátozás alatt, de még a hatalmi érdeket sejtők 66 százaléka sem ment feleslegesen sehova.

Karácsony négyest kapott

A településvezetőknek nem sok mozgásterük volt a válság alatt - a bölcsődék, óvodák bezárásáról dönthettek -, egyes hétvégékre kaptak felhatalmazást arra, hogy a településen az országostól eltérő, szigorúbb intézkedéseket vezessenek be. Több polgármester élt is ezzel a lehetőséggel: a népszerű kirándulóhelyeket, vagy akár az egész települést is lezárták a látogatók elől. Karácsony Gergely főpolgármester is így tett, a Margitsziget lezárásával.

A polgármesterekre bízta ugyanakkor a kormány a rászoruló idősek, illetve szükség esetén a házi karanténba kerültek ellátását.

©

Karácsony Gergellyel sokat harcoltak: a Pesti úti Idősek Otthonában kialakult tömeges fertőzések és halálesetek miatt őt tette felelőssé a kormányoldal, mire a főpolgármester azzal vágott vissza, a kórházból tesztelés nélkül visszaküldött betegek miatt terjedt el a járvány az otthonokban. Karácsony tömeges tesztelést és tájékoztatást követelt a kormánytól.

Fővárosi olvasóinknál viszont nem szerepelt rosszul: 38 százalék értékelte négyesre a teljesítményét, 23 százaléktól hármast, 26 százaléktól ötöst kapott, amivel a vidéki polgármestereknél jobban teljesített. Legkevésbé a községben élő olvasóink voltak elégedettek a polgármesterükkel.

Bezárkóztunk, szorongtunk és híztunk is - íme előző elemző cikkünk

Az adatok alapján úgy tűnik, a járványnak most vége van - bár a veszély nem múlt el, a mai napig találnak új koronavírusos betegeket -, azt azonban még senki sem tudja, mi vár ránk ősszel. Lesz-e második hullám, és ha igen, vajon erősebb lesz-e mint az első.

A járvány "csendesebbé válásával" Orbán Viktor elérkezettnek látta az időt egy nemzeti konzultáció elindítására. Noha pénteken elmondása szerint majdnem kész volt már a kérdőív, cikkünk megjelenéséig a részletek nem ismertek. A pénteki nyilatkozata alapján aligha lesz kíváncsi arra, hogyan ítélik meg az emberek a rendkívüli jogrendet, inkább a már Parlament előtt lévő, az egészségügyi válsághelyzet bevezetéséről szóló törvényjavaslatot támogattatná meg.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Készített egy tervet az Apple, a kijelző alatt térhet vissza a Touch ID

Készített egy tervet az Apple, a kijelző alatt térhet vissza a Touch ID

Másfél milliárd fonttal segíti a kulturális intézményeket a brit kormány

Másfél milliárd fonttal segíti a kulturális intézményeket a brit kormány

239 tudós állítja, sokkal fertőzőbb a koronavírus, mint azt a WHO gondolja

239 tudós állítja, sokkal fertőzőbb a koronavírus, mint azt a WHO gondolja