szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP-nek 100 millió forint támogatással nem kell név szerint elszámolnia.

Gyurcsány Ferenc volt a Demokratikus Koalíció legbőkezűbb támogatója 2019-ben: a Hivatalos Értesítőben közzétett beszámoló szerint a pártelnök csaknem 7 millió forintot fizetett be a pártkasszába. Molnár Csaba alelnök 1,8, Dobrev Klára 1,2 millió forinttal járult hozzá a párt működéséhez. A botránya miatt távozó Gréczy Zsolt neve is ott van a listán, ő 750 ezer forinttal támogatta a DK-t.

A párt összesen több mint 60 millió forint hozzájárulást, adományt kapott, viszont a kiadásai 18 millió forinttal meghaladták a bevételeit.

Csaknem ennyi támogatást gyűjtött be a Jobbik is, melynek legnagyobb támogatója tavaly Sneider Tamás akkori elnök volt, aki azóta többekkel együtt elhagyta a frakciót. A Jobbik nem költekezett túl, a bevételei alatt maradtak kiadásai.

Az MSZP kaszálta a legnagyobbat: összesen 156 millió adományt kapott a párt, ebből 100 milliót 500 ezer forint alatti tételekben, ezért az adományok ezen része nem ismert. A felsoroltak közül Tóth Csaba és Hiller István a 3 millió feletti befizetéssel vezeti a sort. Éves bevételeinél jócskán, 125 millióval költött többet a párt.

Az LMP legnagyobb adományozója Kóbor József, aki a párt polgármester-jelöltje is volt Pécsen a 2019-es önkormányzati választáson. Ungár Péter az 1,2 milliós befizetésével csak az ötödik.

A Párbeszéd legbőkezűbb támogatója az EP-ből kiesett, már Karácsony Gergely főpolgármesternek dolgozó Jávor Benedek volt, aki 2,2 milliót adományozott pártjának, Karácsony Gergely pedig 600 ezret.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!