szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa a blogján Vadai Ágnes szerint „alpári és visszataszító” írást közölt. Polt Péter legfőbb ügyész feljelentésként értékelte a parlamenti írásbeli kérdést, és egy kerületi rendőrkapitányságnak továbbította, hogy vizsgálják meg a szöveget.

George Floyd halála
Rég nem látott tiltakozási hullámot okozott egy rasszista rendőri túlkapás az USA-ban. A rendőri intézkedés közben meghalt afroamerikai George Floyd haláltusájáról készült videó futótűzként terjedt a neten, zavargásokat váltva ki Minneapolisban és több más városban. Floyd szimbólumává vált a Black Lives Matter jogvédő mozgalomnak, újra napirendre emelve az intézményes rasszizmus problémáját.
Friss cikkek a témában

Meddig tűri az ügyészség a rasszista írásokat egy fideszestől?

Ezt a kérdést tette fel Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa Polt Péter legfőbb ügyésznek. A kérdés Bayer Zsolt egyik, George Floyd halála és az amerikai zavargások kirobbanása után született. A tartalma miatt nem idézünk belőle, nem is linkeljük. Vadai szerint „a szöveg annyira alpári és visszataszító”, hogy az írásbeli kérdésében ő is csak kipontozva másolt belőle.

Vadai kérdése az volt Polthoz, hogy „a förmedvény firkásza megsértette-e a büntető törvénykönyv valamelyik rendelkezését az idézett szöveggel (amit ő idézett, mi nem – a szerk.), illetve „ha nem, akkor a jövőben elfogadhatónak találja-e az ilyen típusú írások nagy nyilvánosság előtti megjelenését”.

Polt a válaszában arról ír, hogy Vadai írásbeli választ igénylő kérdését feljelentésként értékelte, és azt a XIV. kerületi rendőrkapitánysághoz továbbította.

A hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozó hatóság feladata ugyanis annak megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye

– írta a legfőbb ügyész.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Augusztus közepére derülhet ki, mi a gond az M0-ás hídjával

Augusztus közepére derülhet ki, mi a gond az M0-ás hídjával

Hyundai villanyautókkal bővült a MOL Limo flottája

Hyundai villanyautókkal bővült a MOL Limo flottája

Látványos újdonságok érkeztek a Zoomba

Látványos újdonságok érkeztek a Zoomba