Tetszett a cikk?

A jogszabály így nem is léphet hatályba.

Törvénysértő az a nemrég, már az új közgyűlés által hozott rendelet, amely szerint „a parkolási közszolgáltatás igénybevétele jogszerűségének ellenőrzését” kizárólag önkormányzat, általa létrehozott intézmény, cég vagy a közterület-felügyelet láthatja el – mondta ki a Kúria.

Ezért a jogszabály nem léphet hatályba.

A Sára Botond volt (a tavalyi választáson vesztes) józsefvárosi polgármester által vezetett Fővárosi Kormányhivatal fordult a legfőbb bírói testülethez, mert úgy ítélte meg: a fővárosi közgyűlésnek nincs joga beleszólni abba, kinek az alkalmazottai lehetnek a parkolóőrök. Az önkormányzati törvény ugyanis azt mondja ki, hogy a parkolásüzemeltetés a kerületek hatásköre. Igaz, ugyanezen törvény szerint „a parkolás feltételrendszerének kialakítása” a főváros feladata, de ezt a közlekedési törvény úgy pontosítja, hogy ez a fizetős parkolási területek kijelölését, a várakozási idő, a díj és a kedvezmények megállapítását jelenti, nem az ellenőrzést. Vagyis a főváros törvénybe ütköző módon megsértette a kerületek jogkörét.

A Kúria önkormányzati tanácsa, amelyet Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság volt elnöke vezetett, teljesen egyetértett ezzel az érveléssel, ezért megtiltotta, hogy a rendelet júliusban hatályba lépjen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!