szerző:
HVG
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem erre a helyzetre számított Upor László, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, mikor beadta vezetői pályázatát. Ha a Parlament pénteken megszavazza, az SZFE is alapítványi fenntartásba kerül, a tiltakozók az egyetem autonómiáját féltik. A miniszterrel is tárgyaltak, bár Upor szerint az nem tárgyalás volt, csak párhuzamos monológok, Palkovicsot pedig elmondása szerint nem érdekelték a tények. Upor Lászlóval az eheti HVG Portré rovatában készült beszélgetés.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Nem ennek az Erzsébet-kori bosszútragédiából és fenékberugdosós ócska bohózatból összefércelt darabnak a szerepére jelentkeztem, amikor pályáztam

- mondta a HVG-nek adott interjúban Upor László, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, akit a szenátus ugyan vezetővé választott, de a miniszter kinevezés helyett inkább kiszervezi alóla az intézményt. Ha a Parlament megszavazza, ez az egyetem is alapítványi fenntartásba kerül szeptember elsejével, ami ellen nagy a tiltakozás.

Bár Palkovics László miniszterrel is egyeztettek, Upor azt mondta, ezt nem nevezné tárgyalásnak és dialógusnak sem: párhuzamos monológok hangzottak el színvonalról, rugalmasságról, nyitottságról, korszerűségről. Upor elmondása szerint Palkovics úgy látja, ez az egyetemen mind hiányzik, de a tényekre nem volt kíváncsi.

Azt sem látszott megérteni, hogy nélkülünk nemigen lehet jobbá tenni az egyetemet, amennyiben tényleg ez a cél.

A HVG felvetésére, hogy a jelek szerint éppen ezt próbálják, Upor azt mondta,

szívesen elmagyaráznám, mi a különbség a szeretkezés és a nemi erőszak között. Ugyanazok a szervek vesznek benne részt, és mindkettőből születhet tökéletesen egészséges, sőt tehetséges gyerek, de az egyikük életére mindvégig súlyos árny vetül.

További részletek a HVG-ben és a hvg360-on.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!