szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Kúria döntése szerint, hatályban marad a korábbi ítélet és Benének le kell töltenie a 11 éves börtönbüntetését.

Döntött a Kúria a lúgos orvosként emlegetett Bene Krisztián ügyében: a korábbi jogerős ítélet marad hatályban, vagyis le kell töltenie a tizenegy éves büntetését, illetve jó magaviselet esetén, hét és felet - számolt be róla áldozatának, Renner Erikának az ügyvédje, Gál András a Facebookon.

Gál a Mércének azt írta, "kevés olyan bűnelkövető van, akinek a jogrendszer ennyire kényesen szem előtt tartotta a jogait, mindeközben az áldozatának ennek a töredékét sem biztosította. Az összes jogi fórum most már egyértelműen bizonyította a bűnösségét. Vége. Itt az ideje, hogy több, mint hét év után a jogrendszer a bűncselekmény által elszenvedett károkkal is foglalkozzon!".

Bene tavaly novemberben nyújtott be alkotmányjogi panaszt, mert szerinte a Kúria az ügyben hozott döntésekor megfosztotta őt az érdemi felülvizsgálat jogától. Az Alkotmánybíróság (Ab) februárban a panaszt helyben hagyta, mert úgy találták, hogy alkotmányellenes a büntetőeljárási törvény egyik átmeneti rendelkezése, melyet a Kúria a harmadfokú eljárásában alkalmazott. Az Ab ezért megsemmisítette a támadott rendelkezést, és elrendelte a jogerős bírói döntéssel lezárt eljárás felülvizsgálatát.

Az Alkotmánybíróság nem foglalt állást a bírói döntés érdemi részéről, tehát az Ab határozatából nem következett, hogy a bíróságnak a megismételt eljárásban esetleg a büntetést csökkentenie vagy akár mellőznie kellene.

Az eljárás adatai szerint az akkor kórházigazgatóként dolgozó Bene Krisztián 2013. március 12-én reggel az arcát eltakaró biciklis sisakban volt szeretőjének lakására ment. Megkötözte a nőt, altatót, nyugtatót adott be neki, majd levetkőztette és a fürdőkádban maró anyagot öntött az altestére. A lúg másod- és harmadfokú égési sérüléseket, életveszélyt okozott, a sérülések több korrekciós műtét után is maradandóak.

Az orvos büntetőügyében 2018 nyarán hirdetett jogerős harmadfokú ítéletet a Kúria: az orvost 11 év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!